Israel øger støtte til bosættelser på Vestbredden

Bosættelserne på Vestbredden betragtes som ulovlige hos størstedelen af det internationale samfund.

»Listen over bosættelser med national prioritet,« som den hedder, omfatter knap 700 israelske grænsebyer og bosættelser, der får flere penge, end deres budgetter kræver. De fleste på listen er grænsebyer tæt på Libanon i nord eller Egypten i syd, mens 91 bosættelser altså ligger på Vestbredden, som Israel besatte under Seksdageskrigen i 1967.

Her ønsker palæstinenserne at opbygge en selvstændig stat, og i Palæstina kritiserer man den israelske beslutning, som ifølge præsident Mahmoud Abbas’ talsmand risikerer at bringe de netop indledte fredsforhandlinger i fare.

»Vi fordømmer denne handling,« siger talsmanden Nabil Abu Rdainah ifølge Reuters. Han beskylder Israel for at »lægge forhindringer i vejen for den amerikansk støttede fredsindsats«.

Det var netop spørgsmålet om ulovlige bosættelser på Vestbredden, der fik de seneste fredsforhandlinger mellem israelerne og palæstinenserne til at bryde sammen i 2010.

Gruppen »Peace Now«, der overvåger israelske bosættelser, mener, at den israelske beslutning »sætter spørgsmålstegn ved, om denne regering virkelig er klar til at forhandle i en god ånd«.

Præsident Mahmoud Abbas krævede længe, at Israel skulle indstille udvidelsen af bosættelser, hvis fredsforhandlingerne skulle genoptages. Det lykkedes dog for USAs udenrigsminister John Kerry at få Abbas om bord ved at få israelerne til at løslade 104 palæstinensiske fanger, hvor flere var idømt lange straffe.

 

Dagens Gossip