Italiens præsident bliver på posten trods rygter

»Jeg påtænker at bede to afgrænsede grupper med forskellige personligheder om at komme med reformforslag,« siger 87-årige Napolitano lørdag ifølge Reuters.

Den 15. maj udløber Napolitanos præsidentperiode, og der har været spekulationer om, hvorvidt han ville forlade posten før tid for at gøre plads til et nyvalg i Italien. Selv kan Napolitano ikke udskrive nyvalg så sent i sin periode.

Muligheden for en tidligere aftrædelse bliver drøftet, siger en kilde tæt på præsidenten ifølge Reuters.

»Idéen er på bordet sammen med mange andre,« lyder det.

Præsidenten selv afviser, at han har planer om at gå af før den 15. maj.

»Jeg fortsætter indtil den sidste dag med mit mandat for at gøre det, som min følelse af nationalt ansvar siger, jeg skal - uden at skjule mig for landets vanskeligheder, som jeg fortsat står over for,« siger præsidenten.

Efter en hel dags forhandlinger med landets politikere måtte Napolitano fredag aften opgive at få partierne til at danne regering. Siden valget i februar, som ikke gav stemmer nok til, at et enkelt parti kunne tage magten, har Italien befundet sig i et politisk dødvande.

Torsdag opgav valgets vinder, centrum-vestrelederen Pier Luigi Bersani, at jagte en partner til regeringssamarbejdet. Ved februars valg vandt han det største antal stemmer, men manglede flertallet i overhuset for at lede landet uden støtte fra enten centrum-højrepartiets Silvio Berlusconi eller 5-Star-bevægelsens Beppe Grillo.

Den tidligere premierminister Berlusconi har gjort klart, at den eneste løsning for Bersani er at acceptere en koalitionsaftale, som også giver centrum-højrelederen en del af magten. Men det har Bersani afvist med henvisning til, at Berlusconis politik er »lysår« fra Bersanis partis.

Heller ikke Grillos bevægelse lader til at være mulig regeringspartner. Fredag gentog Grillo, at han ikke vil stå bag en regering med nogen af de store partier, som han giver skylden for Italiens sociale og økonomiske krise.

 

Dagens Gossip