Italiens premierminister vil have tillidsafstemning

Her skal parlamentet stemme om, hvorvidt der fortsat er opbakning til hans koalitionsregering, efter at samtlige fem ministre fra den tidligere italienske premierminister Silvio Berlusconis centrum-højre parti, PDL, lørdag har trukket sig fra regeringen.

»Jeg vil spørge både Senatet og Deputeretkammeret om tillid. Hvis jeg ikke får den, vil jeg drage mine konklusioner,« sagde Enrico Letta ifølge nyhedsbureauet AFP i et TV-interview søndag.

Meldingen kom efter et krisemøde mellem premierminister Enrico Letta og præsident Giorgio Napolitano søndag, hvor de diskuterede regeringskrisen, som er spidset til i løbet af de seneste uger.

Fredag mislykkedes det koalitionsregeringen at blive enig om afgørende finanspolitiske beslutninger med henblik på at nedbringe budgetunderskuddet i Italien, der kæmper med en to års recession, en offentlig gæld på to billioner euro og en ungdomsarbejdsløshed på omkring 40 procent.

Flere politikere fra PDL har tidligere truet med at trække sig ud af koalitionen, hvis Silvio Berlusconi mister sin plads i Senatet som følge af sin fængselsdom for skattesnyd, som blev stadfæstet i Italiens højesteret 1. august.

I starten af september tog en komité under det italienske senat hul på en række møder, der skal afgøre den 76-årige Berlusconis skæbne. Afgørelsen falder 4. oktober, og her forventes komitéen som minimum at sende Berlusconi ud i den politiske kulde i mindst et år.

Silvio Berlusconi har opfordret til, at der udskrives nyvalg, men præsident Giorgio Napolitano har ifølge BBC meldt ud, at han vil søge dannelsen af en ny koalition og kun opløse parlamentet som sidste udvej.

Den Internationale Valutafond, IMF, har advaret om, at koalitionens krise kan udgøre en risiko for hele den italienske økonomi.

 

Dagens Gossip