Italiens statschef forsøger at danne ny regering

Napolitano førte dagen igennem samtaler med repræsentanter for de vigtigste partier. De fastholdt ganske vist alle udadtil deres gennem de seneste uger uforenelige krav: Silvio Berlusconis højrealliance vil have en bred samlingsregering, som Bersani ikke vil røre med en ildtang, og protestbevægelsen Movimento 5 Stelle (M5S) peger på sig selv – i det omfang den overhovedet peger på nogen.

Flere italienske aviser mener imidlertid at vide, at flere af partilederne under besøget i Quirinale-paladset accepterede dannelsen af en ny teknokratregering som et spiseligt alternativ – dog i så tilfælde én med et mindre regnedrenge-agtigt tilsnit end Mario Montis afgående kabinet.

Ifølge avisen Il Fatto Quotidiano er det dog kun en blandt adskillige muligheder, som Napolitano fredag aften overvejede efter en i mere end én forstand ualmindelig lang dags konsultationer.

En anden løsning er et kabinet ledet af den nuværende indenrigsminister Anna Maria Cancellieri, der skulle have som eneste opgave så hurtigt som muligt at få præsenteret og vedtaget en ny valglov til erstatning for den gældende, der i sin tid blev stemt igennem af et absolut Berlusconi-flertal, og som går under det sigende tilnavn la porcata – svinestregen. Den løsning har blandt andet M5S’ leder, Beppe Grillo, offentligt støttet, og ifølge Il Fatto Quotidiano er han langtfra alene om at se det som den bedste udvej.

Endelig kan Napolitano vælge at træde tilbage som præsident og dermed bane vejen for, at der kan udskrives nyvalg. Det kan han nemlig ikke selv gøre på så sent et tidspunkt i sin embedsperiode.

Uden en ny valglov tyder intet imidlertid på, at det vil blive lettere at danne regering efter et eventuelt omvalg. Den seneste meningsmåling offentliggjort i går viser ganske vist, at Berlusconis Popolo della Libertà har overhalet såvel Bersanis Partito Democratico (PD) som M5S, der blev det største enkeltparti ved valget i februar. Forspringet er imidlertid langtfra stort nok til en ny Cavaliere-regering, og selv om Grillos protestbevægelse straffes af vælgerne for sin uforsonlige linje, vil den stadig have afgørende indflydelse.

En ting, eller rettere en mand, kan dog ændre billedet fundamentalt, nemlig Firenzes socialdemokratiske borgmester Matteo Renzi. Den 38-årige politiker tabte sidste år sit partis primærvalg til Bersani. Men efter det skuffende resultat for en måned siden har han rumsteret stadig mere larmende i kulissen, og ifølge meningsmålingen foretrækker ikke færre end 66 pct. Renzi som ny PD-leder.

 

Dagens Gossip