Jacob Mchangama forlader tænketanken CEPOS

»CEPOS hjælper mig med at starte op, og når skibet er sat i søen, kapper vi trosserne. Tænketanken skal være uafhængig. Og det vil sige, at hvis CEPOS mod forventning fremsætter policy-forslag, som peger i den forkerte retning, skal jeg også kritisere dem,« siger Jacob Mchamgama.

35-årige Mchangama siger, at han i den nye tænketank fortsat vil fokusere på de danske borgeres frihedsrettigheder og på at give sit arbejde med menneskerettigheder en mere international dimension.

CEPOS’ direktør Martin Ågerup siger, at Henriette Kinnunen, som i dag er tænketankens erhvervsjuridiske seniorkonsulent, bliver ny chefjurist, når Mchangama stopper.

»Vi skal nu til at lægge en ny strategi for vores juridiske arbejde,« siger Martin Ågerup:

»Men til en start ligger det primære fokus på de aspekter af retsstaten og retssikkerhed, som har relevans for erhvervslivet og for borgerne i eksempelvis skattespørgsmål; hvordan vi får en regulering af økonomien, som sikrer borgernes økonomiske frihed. Menneskerettighedsspørgsmålet tager Jacob med sig,« siger Martin Ågerup.

CEPOS blev stiftet i 2004, og Infomedia opgjorde annonceværdien af tænketankens omtale i medierne i 2012 til over 100 millioner kroner.

Jacob Mchangama fortsætter som chefjurist i CEPOS, indtil den nye organisation er på plads. Han har givet sig selv et år til at nå det mål.

Han vil ikke gå ind i budgettet og skal nu – og med støtte fra CEPOS opbygge struktur og skaffe sponsorer. Det kan være blandt fonde, privatpersoner og andet.

Tænketanken skal blandt andet kombinere saglige, juridiske analyser med fortællinger om de ikke altid lige folkelige problemstillinger med retssikkerheden. Det er også planen at føre principielle retssager.

Men det skal ske uden en politisk profil. Mchangama har hidtil arbejdet sammen med alle fra DF til Enhedslisten. Retssikkerhed og frihedsrettigheder bør i hans øjne også være tværpolitiske spørgsmål.

Behovet for den kommende tænketank er kort sagt ifølge Jacob Mchangama, at Danmark har opbygget en politisk kultur, hvor man nærmest automatisk griber ind i borgerne frihedsrettigheder uden, at det giver anledning til større protester.

»Den største undtagelse har måske været offentlighedsloven, og det skyldes, at I journalister går meget op i ting, der påvirker jer selv. Selve sagen, tror jeg, står stærkere med en uafhængig tænketank, som alene har det fokus,« siger han.

 

Dagens Gossip