Japan bygger is-mur omkring atomkraftværk

Atomkraftværket blev skadet i forbindelse med et jordskælv og en tsunami i 2011, og den radioaktive forurening har siden skabt problemer i området og forurenet vandet.

Ifølge den japanske regering vil man nu forsøge at forhindre, at grundvandet kan komme i berøring med det vand, som man siden ulykken har brugt til at køle de reaktorer, der blev skadet under katastrofen. Det skal ske ved hjælp af en is-mur omkring værket, hvor man fryser jorden ned til 30 meters dybde med tynde rør, der indeholder en kølevæske. Denne manøvre vil koste omkring 1,8 milliarder kroner, mens det vil koste i omegnen af 900 millioner kroner at få fjernet radioaktiviteten fra kølevandet ved reaktorerne.

Bevillingen til Fukushima-værket kommer bare få dage før det bliver afgjort, hvor OL i 2020 skal afholdes. Tokyo er en af kandidaterne.

»Hele verden holder nøje øje med, om vi kan håndtere situationen på værket, herunder problematikken med det forurenede vand. Regeringen er fast besluttet på at løse det her,« siger Japans premierminister Shinzo Abe.

Man har tidligere benyttet sig af at fryse jord for at blokere for vand, men aldrig i så stor skala som i forbindelse med »muren« omkring Fukushima.

 

Dagens Gossip