Japan: Fisk pumpet med radioaktivitet

En fisk forurenet med radioaktivitet på et niveau, som er 2500 gange højere end tilladt, er blevet fanget nær Japans ødelagte Fukushima-atomkraftværk, oplyser el-selskabet Tepco, som er værkets operatør.

Tepco siger, at niveauet af cæsium i fisken svarer til 254,000 becquerel per kilogram, hvilket er 2540 gange mere end tilladt i havet af regeringen.

Fisken - en form for dragehovedfisk - blev fanget i en havn inde på Fukushima-anlægget, siger en Tepco-talsmand.

Der skete en nedsmeltning på atomkraftværket i kølvandet på en katastrofal tsunami i marts 2011.

Japans nyvalgte premierminister, Shinzo Abe, sagde under et besøg på værket for et par uger siden, at "det kæmpemæssige arbejde med nedlukningen af værket er en udfordring uden fortilfælde i menneskehedens historie."

Premierministerens tur til det fortsat raserede område var en af hans første handlinger som ny regeringsleder, og det opfattes som et led i hans administrations forsøg på at få lagt låg på krisen.

Iagttagere regner med, at Japan bifaldet af regeringspartiet LDP agter at genstarte sit atomprogram på trods af offentlighedens bekymringer over, at partiet var delvist ansvarlig for omfanget af katastrofen.

Eksperter har advaret mod, at et antal reaktorer befinder sig oven over aktive forkastninger i jordens overflade, hvilket gør dem sårbare over for jordskælv.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip