Japan godkender rekordstort forsvarsbudget

Japan viser militære muskler midt i stridigheder med særligt Kina.

Onsdag har landet godkendt det største forsvarsbudget i Japans historie, oplyser regeringen.

I det kommende finanspolitiske år vil Japan bruge i omegnen af 265 milliarder kroner på sit forsvar, og det er nu tredje år i træk, at landets omkostninger stiger på den post.

Budgetvedtagelsen falder midt i en strid mellem Japan og Kina om, hvem der ejer hvilke øer i Det Østkinesiske Hav.

- Situationen omkring Japan forandrer sig. Forsvarsomkostningerne afspejler det, der er nødvendigt for at beskytte Japan til lands, til vands og i luften og for at værne om vores borgeres liv og ejendom, siger forsvarsminister Gen Nakatani ifølge Reuters.

De voksende militære udgifter afspejler samtidig premierminister Shinzo Abes ønske om at opbygge et mere aktivt forsvar, hvilket af iagttagere ses som et svar på stridighederne med Kina.

Flere andre lande i regionen ser desuden kineserne som mere og mere aggressive i sager om suverænitet over forskellige territorier.

Abe besluttede i juli at ændre tolkningen af en paragraf i Japans forfatning, der betød, at det japanske militær hverken måtte udøve såkaldt kollektivt selvforsvar eller hjælpe allierede, der var under angreb. Paragraffen blev indført efter Anden Verdenskrig.

Den nye læsning af loven åbner op for, at japanske soldater i langt højere grad kan engagere sig i FN's fredsbevarende operationer.

Men ændringen anerkendes ikke af alle Japans partier, ligesom at mange vælgere er bekymrede for, hvad det reelt kommer til at betyde.

Japan vil blandt andet bruge pengene på at styrke forsvaret med kampfly og skibe til flåden.

I marts kom det frem, at Kina øgede sit årlige forsvarsbudget med 12 procent til omkring 820 milliarder kroner ifølge Reuters.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip