Japanere: Danmark vasker penge hvide

De japanske myndigheder har overdraget en stribe sager om hvidvask af penge til Danmark. Japanerne mener, at danskere står bag en række kriminelle transaktioner.

Sagerne skal nu undersøges nærmere af Bagmandspolitiet, hvor vicestatsadvokat Per Fiig står i spidsen for behandlingen af sagerne.

- Vi kender endnu ikke det præcise omfang, men vi har fået at vide, at alene 23 af sagerne stammer fra transaktioner, der er foretaget i 2012 og umiddelbart forekommer mistænkelige, siger han ifølge anklagemyndigheden.dk.

Det er en helt ny aftale mellem Danmark og Japan om samarbejde omkring økonomisk kriminalitet, som har affødt sagerne.

Aftalen er blevet indgået i denne uge på et møde i København, og ifølge Per Fiig er det usædvanligt, at en sådan aftale på så kort tid resulterer i så mange sager.

- Vi har tidligere underskrevet tilsvarende aftaler med andre lande, men det er aldrig før sket, at modparten uopfordret har stået klar med en hel stribe efterretninger, siger han.

Per Fiig ved endnu ikke, om de japanske oplysninger kan danne grundlag for at rejse nye sager. Det er nemlig en mulighed, at oplysningerne drejer sig om sager, som politiet allerede efterforsker.

Begrebet hvidvask dækker over metoder at få store pengesummer, som er erhvervet på ulovlig vis, til at fremstå som ærlige penge.

/ritzau/

 

Dagens Gossip