’Jeg er ikke en snyder

28-årige Chris Froome er i disse dage i færd med at udleve sin teenagedrøm. Han er ved at opnå det, han har gået og forestillet sig, lige siden han begyndte at køre op og ned ad bjerge i Kenya, hvor han er vokset op.

På nippet til at vinde verdens største og hårdeste cykelløb. Sikke et resultat, sikke en præstation. Med den beskrivelse in mente, var der grobund for en rigtig god stemning, da Team Sky mandag formiddag holdt pressemøde på Park Hotel Inn i Orange.

Men stemningen var alt andet end god og afslappet. Ved det lille podie bag mikrofonerne sad Chris Froome sammen med General Manager på Team Sky, David Brailsford. De var anspændte allerede fra begyndelsen. De vidste godt, hvad der ventede dem. Dopingspørgsmålene.Hvorfor skal vi stole på dig, Froome? Hvordan vil I bevise, at I er rene, Brailsford? Og hvad mener du med, at du ser det som et kompliment at blive sammenlignet med Lance Armstrong, Froome?

Et kompliment

Vi tager det sidste spørgsmål først. Hvordan kan han se det som et kompliment, at blive sammenlignet med Armstrongs suverænitet?

– Jeg tager det som et kompliment, ikke en ære. Jeg mener, at sammenligne mig med Lance... Han var en snyder, og det er jeg ikke. End of story, svarede Froome på BTs spørgsmål.

Chris Froome var forberedt på spørgsmålene af Team Skys store presseafdeling. Og Froome svarede, som han og holdet havde besluttet, allerede inden Tour de France gik i gang.

- Jeg kan kun være åben og sige til folk, at jeg ved inde i mig selv, at jeg har trænet hårdt for at nå her til. Alle resultater er mine egne resultater. Det er et resultat af hårdt arbejde og determination. Det har virkelig været en hård kamp for mig at nå til dér, hvor jeg er i dag. Jeg ved, hvad jeg har gjort for at komme hertil, og det er jeg ekstremt stolt over, lød et velkendt svar fra Froome, som indtil videre har taget spørgsmålene pænt.

Trist samtale

Men frustrationen over at blive mistænkt for at dope sig, selvom han aldrig har haft så meget som én positiv dopingprøve, eller noget som helst konkret bevis mod ham, kunne han alligevel ikke skjule, da pressemødet var ved at slutte.

- Jeg synes, det er trist, at vi sidder her dagen efter min største præstation nogensinde og taler om doping. Det var hele min teenagedrøm at komme hertil. Jeg har arbejdet min røv i laser hele mit liv, og nu skal jeg sidde her og høre på, at jeg er en løgner. Det er ikke cool, sagde Froome, rejste sig fra stolen og forlod pressemødet.

Kort før afslutningen på pressemødet havde David Brailsford forsøgt at ændre retning i dopingdebatten. Han mener ikke, at han skal bevise, at Team Sky er på vand og brød frem for EPO og bloddoping. Han opfordrede til, at de fremmødte journalister kom frem med en løsning til ham.

- I spørger alle sammen om det samme. Hvorfor ikke tænke lidt anderledes på det? Hvorfor holder alle I journalister ikke et møde og bliver enige om, hvad vi bør gøre? Hvad skal vi gøre for at bevise, at vi ikke snyder? Sæt jer sammen og kom op med nogle forslag. Lad os blive organiseret omkring det, for I stiller alligevel de samme spørgsmål alle sammen, lød hans forsøg på at dreje debatten.

Brailsford var ligesom Froome lige så irriteret over, at han nok engang skulle sidde og høre på dopingspørgsmål, når han og holdet lige havde sikret et kæmpe resultat i cykelhistorien. Han opfordrede Skys pressechef til, at mødet snart skulle slutte, fordi holdet skulle ud og træne.

- Det er kl. 10 om morgenen, og jeg skal sidde her og forsvare noget, jeg ikke er skyldig i, lød det irriteret fra ham.

Tal frem i lyset

Et af de tiltag, som allerede er blevet foreslået Team Sky i forhold til at bevise sin uskyld er, at holdet lægger træningsdata og blodværdier frem til offentligheden. Den idé synes Brailsford ikke om, for han er bange for at informationerne vil blive mistolket af dem, som ikke har forstand på at læse cykeldata. Men han har et andet forslag med alle træningstallene.

- Folk vil gerne have, at vi offentliggør vores tal, men jeg er ikke sikker på, at det er det rigtige at gøre. Vi overvejer i stedet for, om det vil være en god idé at give alle blodværdierne og tallene til en række eksperter, som kan bedømme det hele.

- Måske skal det være WADA (internationale anti doping-myndighed, red), der udpeger eksperterne. Så vil vi give al vores data og viden videre. De må se alt, og de må sammenligne alle resultater. Så kan de eksperter fortælle verden, om det er troværdigt eller ej, lød forslaget fra David Brailsford.

Efter et kvarter sluttede presseseancen. Chris Froome tog ud på træningstur med resten af Team Sky. I dag skal han igen iført den gule trøje sidde foran pressen, når etapen slutter i Gap. Stemningen er anspændt, Froome er anspændt, og ingen har tillid til hinanden.

 

Dagens Gossip