Jelved er parat til at standse ulovligt sundhedsarkiv

Skrevet af admin

22/12/2014

Dagens topnyheder

Kulturminister Marianne Jelved (R) er klar til at sætte en stopper for Rigsarkivets arkivering af ulovligt indsamlet data om danskernes helbred.

- Ja, det er jeg parat til, siger hun til DR Nyheder.

Siden 2007 er der indsamlet sundhedsdata i strid med sundhedsloven, og rigsarkivaren overvejer i øjeblikket, hvad der skal ske med de mange oplysninger.

Kulturministeren vil afvente hans beslutning, men siger mandag, at hun vil gribe ind, hvis rigsarkivarens beslutning ikke er acceptabel.

- Hvis det bliver nødvendigt, er jeg parat til at lave den regel, der stopper den store ulovlige indsamling og arkivering af data, siger Marianne Jelved til DR Nyheder.

Den såkaldte DAMD-database, som det hele handler om, har indsamlet tusindvis af diagnosekoder, medicinoplysninger og laboratoriesvar fra borgeres besøg hos egen læge.

Fra den 29. september i år begyndte sagen at rulle, da to sundhedsjurister på baggrund af omfattende dokumentation vurderede i Orientering på P1 og på dr.dk, at databasen var ulovlig.

Den savnede ifølge juristerne de nødvendige tilladelser, og det var i strid med sundhedsloven at indsamle helbredsoplysninger i så vidt omfang uden først at spørge borgerne om lov, sagde de.

Det bakker Marianne Jelved op om:

- Der er ingen proportioner mellem det antal tilladelser, der er givet til at registrere diagnoser set i forhold til den mængde data, der er indsamlet. Og det, mener jeg, er helt uacceptabelt, siger hun.

- Hvis det er foregået på en ulovlig måde, så duer det jo ikke. Det kan vi ikke have i et samfund som det danske. Her følger vi reglerne. Det er om igen, tilføjer hun.

/ritzau/