Jelved: Henning Larsen viste vejen i udlandet

»Han har haft en kolossal stor indflydelse, fordi han har virket i så mange år, og fordi han fra sin begyndelse som arkitekt har valgt at operere internationalt. Derfor har han mange anerkendte bygningsværker bag sig - både nationalt og internationalt . Samtidig har han undervist på Arkitektskolen i næsten 30 år, og der har han selvfølgelig haft rigtig stor indflydelse på mange årgange af arkitektstuderende, som formentlig også har fået mod på at prøve kræfter internationalt,« siger Marianne Jelved.

Kulturministeren kalder den berømte arkitekts død for »utrolig trist«, men peger samtidig på, at Henning Larsen var så heldig at opnå stor anerkendelse til det allersidste.

»Han havde den lykke at blive gammel og modtage priser også i de sidste år, han levede. Og det, synes jeg også, er tegn på den anerkendelse, han har nydt internationalt gennem sit liv,« forklarer hun.

Blandt Henning Larsens tegnestues mest berømte værker finder man Operaen i København, DRs Koncertsal, udvidelsen af Ny Carlsberg Glyptotek og udenrigsministeriet i Riyadh i Saudi-Arabien. Dertil kommer en lang række universitetsbygninger i både Danmark og udlandet.

Marianne Jelved har selv ved flere lejligheder mødt Henning Larsen, der foruden at være en international anerkendt arkitekt også var professor ved Kunstakademiet i en årrække. Hun beskriver ham som en mand, der ikke havde brug for at hævde sig trods sin succes.

»Han fremstår som et meget beskedent menneske, men også med en selvtillid. Han ved godt, hvad han vil, og hvad han gør,« uddyber hun og peger på, at Henning Larsen skrev sig ind i en stærk dansk arkitekturtradition.

»Jeg tror, han har ført en linje videre fra Arne Jacobsen med enkelhed og en form for følsomhed. For den enkelhed skal jo have et indhold, og det får den ved, at der viser sig en følsomhed i arkitekturen; en indlevelse. Han blev kaldt lysets mester, han brugte lysvirkninger meget effektfuldt, og det tror jeg også har været med til at skabe ham et navn internationalt, fordi hans arkitektur bliver meget åben,« siger Marianne Jelved.

Henning Larsen sov stille ind i sit hjem i København lørdag. Han blev 87 år.

 

Dagens Gossip