Joachim B. Olsen erklærer jobcentre fallit

Det mener beskæftigelsesordfører Joachim B. Olsen (LA). Samtidig siger hver femte dansker, at han eller hun ville kontakte et privat vikarbureau frem for et jobcenter, hvis den pågældende var på jagt efter et job.

»Vi har længe været klar over, at jobcentrene ikke fungerede optimalt. Men det er virkelig en falliterklæring, når de danskere, jobcentrene burde hjælpe, nu begynder at miste tilliden til systemet. Så risikerer vi, at jobcentrene fastholder folk i arbejdsløshed i stedet for at skaffe dem et job,« siger Joachim B. Olsen i en skriftlig kommentar.

Han mener, at der skal gøres op med »kontrol- og bureaukratijunglen og den meningsløse aktivering« i jobcentrene. Det skal ifølge Liberal Alliance ske ved at gennemføre økonomiske reformer, så skatten på arbejde sættes ned.

»Økonomiske incitamenter er det, der virker allerbedst. Derfor skal vi have sænket skatten på arbejde, så forskellen på ikke at arbejde og arbejde bliver større. Vi har tidligere på året foreslået at sænke kontanthjælpen, som i dag er højere end vores nabolandes, og vi har lige fremlagt et skatteforslag, der vil give alle i arbejde cirka 1.600 kroner mere i hånden om måneden. Det er den slags, der virker,« siger Joachim B. Olsen.

Det er Dansk Erhverv, der står bag undersøgelsen, og chefkonsulent Jakob Tietge giver i Politiken sit bud på, hvorfor mange foretrækker vikarbureauer frem for jobcentre.

»Hos et vikarbureau handler det ikke om kontrol og bureaukrati, men om at få den ledige i arbejde hurtigst muligt. Du er ikke en klient med et problem, du er en efterspurgt ressource«, siger Jakob Tietge.

De adspurgtes ringe tiltro til jobcentrenes evner overrasker ikke jobcenterchef Britt Flamgaard fra Lollands Kommune.

»Der tales og skrives kun om det, der ikke lykkes i jobcentrene. Der er sjældent fokus på succeserne. Og så er det da ikke underligt, at nogle får den opfattelse, at jobcentrene mere er en tyrannisk mastodont end en samarbejdspartner for de ledige. Planter du den opfattelse hos de ledige, at der ikke er nogle job at få på jobcentrene, så skaber du problemer,« siger hun til Politiken.

Undersøgelsen viser desuden, at flertallet har større tiltro til andre kanaler end jobcentret, når der skal søges arbejde, som eksempelvis a-kasse eller personligt netværk.

 

Dagens Gossip