Jobopslag: Kirke søger troende præst

Det er ikke en selvfølge, at folkekirkens præster tror på gud. I hvert fald ikke, hvis man spørger menigheden i Mejdal Kirke i Viborg Stift, som skal have ny præst.

Menighedsrådet skriver sort på hvidt i jobopslaget, at de søger en præst, "der er troende". Ifølge en række kilder, som Kristeligt Dagblad har talt med, er det første gang, at en kirke formulerer troen som krav til præster i et jobopslag.

Det er blandt andet sagen fra 2003 om den tidligere sognepræst Thorkild Grosbøll, der afviste troen på "en skabende og opretholdende gud", der har motiveret menighedsrådet til formuleringen.

- Vi har skrevet det for at understrege, at vi vil have en præst, som er troende, siger formand for menighedsrådet i Mejdal Pastorat, Karl Georg Pedersen, til Kristeligt Dagblad.

- Det burde være en selvfølge, men det føler vi os ikke helt overbevist om, at det er. Grosbøll-sagen spøger stadig lidt, og der er forskellige holdninger til kristendom og evangeliet blandt præster, tilføjer han.

Kravet blev til, da menighedsrådet i et spørgeskema spurgte menigheden, hvilke ønsker man har til en kommende præst, understreger Karl Georg Pedersen.

Præsteforeningens formand, Per Bucholdt Andreasen, kritiserer menighedsrådets formulering.

- Det er dybt problematisk at måle folks tro og dømme folk ude. Det kan meget nemt blive sindelagskontrol. Hvem skal afgøre, om præsten har den rette tro?, spørger han.

- Præsten skal selvfølgelig holde sig inden for kirkens bekendelse, men det er et spørgsmål om teologisk opfattelse. Jeg forestiller mig, at nogle præster ikke vil søge, fordi det overskrider deres forståelse af, hvordan man taler om tingene, tilføjer han.

Kirkeminister Manu Sareen (R) undrer sig også over menighedsrådet. Han håber på, at der er "tale om en formulering, som menighedsrådet ikke har tænkt ordentligt igennem", skriver Kristeligt Dagblad.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip