Er opsvinget i USA ved at blive vendt til en nedtur? Det er »talk of the town« blandt især amerikanske analytikere.
I løbet af den seneste tid har en række nøgletal fra USA skuffet forventninger. Det gælder forbrugertilliden, der tog et markant dyk i marts måned, samt de såkaldte ISM-tal fra både industrien og servicesektoren.
I eftermiddag klokken 14.30 kommer så den månedlige arbejdsmarkedsrapport. Og bliver det en skuffelse, så vil det forstærke indtrykket af, at farten er taget ud af opsvinget i USA, hvilket kan blive starten på en ny nedtur, skriver blandt andre amerikanske Marketwatch.
Pres på aktierne
Hos Nordea mener seniorstrateg Henrik Drusebjerg ikke, at der er udsigt til en decideret nedtur. Men han er enig i, at der kan blive lagt et pres på aktiemarkederne i dag.
» Det der har båret aktierne frem i den seneste tid er ikke, at indtjeningen er steget i virksomhederne. Men at positive nøgletal har indikeret, at bedre indtjening var på vej. Men hvis vi nu går ind i en periode, hvor vi får et blødt punkt i nøgletallene så er frygten, at aktiekurserne i bedste fald bliver liggende, hvor de er - det er det, jeg tror på. Men risikoen for en korrektion er bestemt til stede,« siger han til Berlingske Business.
Det er måske den mest hypede begivenhed på de finansielle markeder, når de amerikanske myndigheder engang om måneden offentliggør, hvor mange nye job der er blevet skabt i USA. I efteråret talte man endda om, at de sidste månedlige rapporter inden valget, var med til at afgøre, at Obama vandt.
Ifølge finansnyhedstjenesten Bloomberg er den gennemsnitlige forventning blandt 58 internationale analytikere, at der er blevet skabt 200.000 nye job i marts måned.
Nordea og Nykredit har lave forventninger
Hos Nordea ligger estimatet dog noget lavere på 175.000, hvilket ligger næsten klods op af spådommen hos Nykredit, der forventer 180.000. Derfor regner chefanalytiker hos Nykredit, Ulrik Bie også allerede nu med en lidt tvær stemning på aktiemarkederne i dag.
»Kommer der en svag jobrapport, så er det også klart, at der er kommer en mere sur stemning. Og så vil der også klart, at de diskussioner om, at Den Amerikanske Centralbank skal trappe ned på sine støtteordninger, vil blive udskudt,« siger han.
Den største hurdle i amerikansk økonomi lige nu er, at politikerne ikke kunne blive enige om at udskyde budgetbesparelser for 85 milliarder dollar. Ifølge Ulrik Bie plejer den offentlige efterspørgsel at bidrage til væksten med 0,2 procentpoint. Men trækker nu i stedet ned med 0,5 procent ned.
»Så nu mangler de der 0,7 procentpoint i den samlede vækstrate, og derfor kan du ikke komme op på mere end moderate vækstrater. Og det er nok den skuffelse, der bliver ved med at ligge.«
Forventninger var banket i vejret
Både Henrik Drusebjerg og Ulrik Bie mener dog, at den primære årsag til, at analytikere og investorer risikerer en skuffelse i dag er, at de har pumpet deres forhåbninger for meget i vejret.
»En af de ting, der er kendetegnende ved amerikanske analytikere er, at de mentalt har ekstremt svært ved at acceptere, at et opsving ikke kan blive andet end moderat. Så hvis vi får nogle tal ved begyndelsen af årsskiftet, der ser pæne ud, så forlænger straks med træskolængder opad, og nu skal det brage i vejret,« siger Ulrik Bie.
Hverken Nordea og Nykredit tror på en korrektion på aktiemarkederne, som typisk er defineret af en nedgang på 10-15 procent. I stedet peger Henrik Drusebjerg på et »mudret billede« i det kommende kvartal.
»Det bliver nok nærmest en dans på stedet. Folk kigger over de her budgetbesparelser og siger: "Det underliggende opsving i USA inden det her indtraf var sådan set rimeligt stærkt. Gode tal fra boligmarkedet, gode tal for forbruget, virksomheder i god form. Så det er en midlertidig ting, så det kan vi godt se hen over,« siger han.
Pæne aktiestigninger i år
De tre toneangivende indeks er steget markant i år, og har været oppe i rekordniveauer. Dow Jones er oppe med godt 11 procent siden årets begyndelse, mens SP 500 og Nasdaq er steget med henholdsvis ni og seks procent.
Også det ledende danske indeks C20 CAP er godt med og oppe med 10 procent indtil videre i år, mens de fleste store europæiske aktieindeks har været noget mere udfordret, blandt andet på grund af uroligheder omkring Cypern og Italien.