Jødisk samfund i Danmark bliver mindre

Troessamfundet havde i 1997 2639 medlemmer, mens der i dag er 1899 medlemmer over 18 år.

En del af forklaringen på udmeldingerne er ifølge troessamfundets formand Finn Schwarz, at mange medlemmer oplever chikane og trusler, og at de føler sig utrygge i Danmark og simpelthen forlader landet.

»For de unge, som overvejer, hvor de skal leve deres liv, er det naturligvis tillokkende at vælge for eksempel Israel eller USA, hvor det at være jøde ikke er noget, man bliver vurderet negativt på,« siger han.

Mosaisk Troessamfund har i første halvdel af 2013 registreret 17 antisemitiske hændelser blandt deres medlemmer. Tallet for hele sidste år var 41.

Finn Schwartz siger, at der de seneste cirka 10 år været flere tilfælde af chikane og overfald, og han peger på, at det skal ses i lyset af, at de færreste jøder i Danmark bærer nogen synlige tegn på deres tilhørsforhold til jødedommen.

Der er en række forklaringer på, at medlemmerne forsvinder fra Mosaisk Troessamfund, vurderer Brian Arly Jacobsen, der er adjunkt på Institut for Tværkulturelle og Regionale studier på Københavns Universitet.

»Man må tage det for pålydende, hvis trossamfundet fortæller om medlemmer, der melder sig ud på grund af chikane, men deres største udfordring er, at mange af deres medlemmer tilhører en efterkrigsgeneration, som har set det som en pligt at være medlem af Mosaisk Troessamfund. Men den generation er ganske enkelt ved at uddø i disse år,« siger han til avisen og peger på, at der traditionelt har været nogle jøder, der emigrerer til Israel, og at det for et lille trossamfund er en udfordring, at medlemmer melder sig ud, fordi de gifter sig med et menneske, der ikke tilhører trossamfundet.

Cecilie Banke er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier Cecilie Banke, og hun har noteret sig, at danske jøder føler sig mere udsatte end tidligere. Hun ser en sammenhæng til antiisraelske og antisemitiske holdninger blandt nogle indvandrergrupper.

»Det kan også spille ind, at bevidstheden om den jødiske identitet og følsomheden over for antisemitiske ytringer er blevet større blandt danske jøder. Det er en tendens, vi ser blandt mange grupper i disse år,« siger hun til Jyllands-Posten.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip