Jord-agtig planet opdaget et stenkast fra vores galakse

En stor planet, der i høj grad har samme forhold som dem, vi kender fra vores egen planet jorden er blevet opdaget.

Og den er - efter astronomisk målestok - meget tæt på os.

Det skriver Metro.

Planeten har fået navnet ‘Gliese 382 c’, og ligger lige uden for mælkevejsgalaksen, ‘kun’ 16 lysår væk fra jorden.

- I kosmisk forstand er det kun et stenkast væk fra jorden, skriver Mike Wall, der er videnskabsblogger for hjemmesiden Space.com.

Selvom Gliese 382c har forhold, der minder meget om jordens, er der dog også væsentlige forskelle. Planeten er eksempelvis 5,4 gange større end vores hjemplanet. Den er placeret en del tættere på sin sol, og så tager det den kun 36 dage at nå rundt om sin sol - hvor det, som bekendt, tager 365,25 dage for os.

Men den tætte placering på galaksens dværgstjerne - også kendt som dens sol - gør ikke nødvendigvis, at planeten er ubeboelig. Denne dværgstjerne er nemlig kun cirka halvt så stor som den sol, vi kender herhjemme.

- Med en ydre kæmpemæssig planet og en indre potentielt stenet planet, kan dette planetsystem opfattes som en miniature-udgave af vores solsystem, siger professor Chris TInney fra universitetet i New South Wales, hvorfra planeten blev opdaget.

- Hvis Planeten har en atmosfære, der ligner jordens, kan det være muligt for liv at overleve, selvom årstidernes skiften ville være ekstreme, fortsætter han.

 

Dagens Gossip