Jordskælv i Nepal gjorde Mount Everest kortere

Verdens højeste bjerg hedder stadig Mount Everest - også selv om det massive jordskælv på 7,8 har fået bjerget til at synke en lillebitte smule længere ned.

Forskere mener, at de enorme naturkræfter bag jordskælvet i Nepal betyder, at bjerget er blevet omkring en tomme kortere, svarende til cirka 2,5 centimeter.

Det skyldes, at de tektoniske plader under Jordens overflade faldt tilbage igen efter jordskælvet.

Ved at analysere satellitbillederne har forskere ud af, at et område på omkring 600 kvadratkilometer - Annapurna Range tæt ved hovedstaden Kathmandu - blev løftet op mod en meter opad under det kraftfulde jordskælv, skriver netavisen Huffington Post og magasinet Live Science.

- Det er en af årsagerne til, at der er så store ødelæggelser i Kathmandu, siger Tim Wright, geofysiker ved universitetet i Leeds, til Live Science.

Roger Bilham, som er professor i geologi ved University of Colorado Boulder, sammenligner det med at klemme et viskelæder og så give slip.

- Klem et viskelæder og det rejser sig. Giv slip og det skrumper tilbage til dets oprindelige størrelse, siger han til Huffington Post.

Der er forskellige vurderinger af, hvor meget det kraftige skælv har ændret ved Mount Everests højde.

Professor Bilham vurderer over for Huffington Post, at Mount Everest reelt kun skrumpede med en eller to millimeter.

Derimod ser det ud til, at områder som blandt andet Annapurna Range nu ligger op mod 20 centimeter højere, end de gjorde inden jordskælvet den 25. april, skriver Live Science.

Det voldsomme jordskælv har kostet mere end 7300 mennesker livet.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip