Journalist lettet efter frifindelse for injurier

Byretten frifandt journalisten for injurier mod den pensionerede lektor Niels Harrit, som havde rejst sagen, da Villemoes i en artikel brugte ordet »tosse« om videnskabsmanden.

I artiklen fra sidste år kritiserede Søren K. Villemoes Det Kongelige Bibliotek, der ifølge journalisten havde ladet sig presse af den tyrkiske ambassade til at hænge en planche op, der afviste, at tyrkerne var ansvarlig for folkemordet mod armenierne i slutningen af 1. Verdenskrig.

»Skal vi have en planche med kreationistisk plattenslageri op at hænge inde på en af Danmarks fineste oplysningsinstitutioner? Hvorfor ikke bare invitere Niels Harrit og de andre tosser fra 9/11-skeptikermiljøet ind, nu vi er i gang? Hvad med Holocaust-benægtermiljøet?,« skrev Villemoes i en artikel i december sidste år.

Den tidligere kemilektor Niels Harrit krævede en undskyldning og en godtgørelse på 25.000 kroner. Ved retsmødet 16. august bad han om lov til at føre bevis for, at World Trade Center umuligt kunne have været styrtet i grus som følge af udenlandske terroristers værk. Men dommeren afviste dog en videnskabelig demonstration med støv fra de sammenstyrtede tvillingtårnene, da forsøget skulle have været anmeldt som bilag fire uger inden retssagen.

Søren Villemoes er lettet efter fredagens frifindelse.

»Jeg beskriver ikke ham (Niels Harrit, red.) personligt. Det er det synspunkt, han repræsenterer i debatten, jeg beskriver som tosset. Det er jeg glad for at have fået rettens ord for, at det må man godt,« siger Søren Villemoes.

»Hvis det modsatte var tilfældet, ville det være en grov indskrænkelse af ytringsfriheden,« siger Søren Villemoes, der siger, at sagen formentlig vil påvirke hans ordvalg fremover.

»Nu har jeg rettens ord for, at der ikke var noget at komme efter, men jeg vil nok tænke mig om ekstra gang i fremtiden med det her in mente. Heldigvis er sproget så rigt på andre gloser, man kan bruge for at komme frem til samme pointe,« siger han.

Niels Harrit er af byretten blevet dømt til at betale sagens omkostninger på 15.000 kroner. Han har nu fire uger til at afgøre, om han vil anke dommen til landsretten.

 

Dagens Gossip