Juledekorationer: Se hvad du må samle ind i skovene op til jul

Det er Naturstyrelsen nu klar med svar på, og i styrelsens skove kan du nemlig indsamle kogler, mos, grene, blade og bær til adventskranse og juledekorationer ganske gratis.

Men der er nogle enkle regler, du skal overholde:

• Du må kun tage med til eget brug - der skal også være til den næste skovgæst.

• Mos, kogler, svampe, bær, agern og bog må du samle overalt i statens skove og naturområder. Tommelfingerreglen er omkring en bæreposefuld.

• Du gerne klippe grene af løvtræer som birk, bøg, ask og løn. De skal blot være over 10 meter høje. Derimod må du ikke klippe af nåletræer. Det er dog tilladt at tage grene fra væltede nåletræer.

• Grene og kviste, der ligger på jorden, må du gerne tage med dig, men der er én vigtig undtagelse: I bevoksninger, hvor der produceres pyntegrønt (det er afklippede nåletræesgrene der sælges til blandt andet supermarkeder), må man aldrig indsamle grene. Naturstyrelsen indsamler selv de grene, der ligger på jorden i pyntegrøntbevoksninger.

Institutioner, skoler og børnehaver kan dog efter aftale få lov til at tage efterladte grene i pyntegrøntbevoksninger, hvor Naturstyrelsens arbejde er afsluttet.

I november og december bliver der ofte anvist særlige områder, hvorfra der let kan samles grene og kviste fra skovbunden til privat brug. Se listen her.

Og husk at reglerne ovenfor kun gælder for statens skove.

I private skove gælder der særlige regler, blandt andet at man kun må færdes på vej og sti.

 

Dagens Gossip