Julekalenderens historie på Koldinghus

Publikum kan opleve kostumer og dukker fra nogle af de mest kendte tv-serier, når Koldinghus, som det første museum i Danmark, viser en udstilling om fem årtiers julekalendere.

Magnus Tagmus, Jullerup Færgeby, Nissebanden, Absalons Hemmelighed og Julestjerner. Igennem årene har DR leveret en perlerække af julekalendere, der har lagt gaderne øde og samlet familierne i ugerne op til jul.

- Udstillingen er en sand rejse ned ad barndommens gade både for voksne og børn. De bedste af DR’s julekalendere havde en eminent evne til at samle børn omkring et positivt budskab, som børnene kunne bruge til noget – også efter den 24. december, fortæller Axel Johnsen, udstillingsleder på Museet på Koldinghus i en pressemeddelelse.

Han peger på den prisvindende julekalender Pagten fra 2009, der var bygget op over Grundtvigs budskaber om at søge fællesskabet og tage ansvar. Pagten genudsendes i år, og derfor optager den et særligt afsnit af udstillingen. Her kan man opleve de vigtigste kostumer og se billeder og filmklip.

Udstillingen henvender sig på én gang til børn og voksne. For de voksne gæster vil udstillingen også være et vidnesbyrd om, at julekalenderne er et spejl af den tid, de blev skabt i. I 1970’erne, socialrealismens tidsalder, havde julestemningen og magien trange kår.

Derfor fylder julen forbløffende lidt for eksempel i Jullerup Færgeby og Vinterbyøster – for slet ikke at tale om Poul Nesgaards Jul og Grønne Skove fra 1980.

- Det var et uhyre dristigt eksperiment, der ifølge Poul Nesgaard selv gik ud på gøre danskerne stiktossede, så de oplevede et fællesskab ad den vej. Først i allersidste afsnit optræder der glimtvis en julemand, fortæller Axel Johnsen.

Udstillingen viser også en komplet samling af de velkendte papkalendere, der for mange er blevet eftertragtede samleobjekter. Filmklip, musik og fotos fra DR’s arkiver fuldender kavalkaden og hjælper de besøgende gennem tidsrejsen.

Udstillingen er blevet til i samarbejde med DR.

 

Dagens Gossip