Juncker lover konstruktiv debat med genvalgt Cameron

Skrevet af admin

08/05/2015

Dagens topnyheder

Både EU's kommissionsformand, Jean-Claude Juncker, og EU-præsident Donald Tusk har fredag ønsket den britiske konservative leder, David Cameron, tillykke med valgsejren.

De lægger op til dialog om eventuelle britiske ønsker om et ændret forhold til Den Europæiske Union.

- EU-Kommissionen er klar til et konstruktivt samarbejde med den nye britiske regering, siger Junckers talsmand, Margaritis Schinas, på en pressebriefing fredag i Bruxelles.

Han tilføjer, at man vil se på de britiske ønsker på en "høflig, venlig og konstruktiv måde".

EU-præsident Tusk siger i en skriftlig kommentar, at Storbritanniens stemme er vigtig i arbejdet med at definere fremtidens Europa. Han understreger samtidig, at der efter hans mening "ikke for noget land findes et bedre liv uden for Den Europæiske Union".

- Storbritannien spiller en nøglerolle i arbejdet med at sikre, at Europa arbejder efter en fornuftens dagsorden, for at bevare fokus på en konkurrencedygtig økonomi via et effektivt indre marked, et ikke alt for påtrængende regelværk, åbenhed over for handel med andre lande og en selvsikker udenrigspolitik.

- Jeg har tillid til, at den nye britiske regering præsenterer argumenterne for Storbritanniens fortsatte medlemskab af Den Europæiske Union. Det er jeg klar til at hjælpe med, lover Tusk.

David Cameron lovede i en tale allerede for to år siden de britiske vælgere, at de - hvis han blev genvalgt - senest i 2017 skal til folkeafstemning om Storbritanniens fortsatte medlemskab af EU.

Afstemningen skal ske på baggrund af en forhandling med de øvrige EU-lande om rammerne for Storbritanniens fremtidige forhold i EU.

Cameron har sagt, at han helst ser en løsning, hvor EU-samarbejdet ændrer sig for alle 28 lande. Men hvis ikke det lader sig gøre, vil han have en britisk særordning, som skal forhandles på plads med de øvrige medlemslande.

Præcis hvad den skal omfatte, står endnu ikke klart. Men der har i den britiske debat blandt andet været luftet ønsker om at begrænse antallet af tilrejsende arbejdere fra især EU's nyere medlemslande.

Junckers talsmand understreger i sine bemærkninger fredag, at det er op til de 28 medlemslande at træffe beslutninger om eventuelle ændringer af EU's traktater.

Men han siger også, at de grundlæggende europæiske frihedsrettigheder - herunder den fri bevægelighed - "ikke er til forhandling".

/ritzau/