Juncker vil have magtfulde næstformænd

Den nye EU-kommission får syv magtfulde næstformænd - heriblandt hollandske Frans Timmermans - som særlig højrehånd for kommissionsformand Jean-Claude Juncker.

Det oplyser Juncker på et pressemøde onsdag i Bruxelles.

Timmermans får særligt ansvar for bedre lovgivning, forholdet mellem EU's institutioner og respekten for retsstaten og EU's charter for grundlæggende rettigheder.

Den kommende udenrigschef, italienske Federica Mogherini, er selvskrevet til en anden af næstformandsposterne.

Derudover vil Juncker give næstformandsposter - såkaldte projektledere - med særligt ansvar for at koordinere arbejdet i kommissionen til fire tidligere regeringsledere fra Finland, Estland, Litauen og Slovenien samt til den bulgarske hidtidige kommissær for udviklingsbistand.

Juncker beskriver sine næstformænd som "holdledere, kaptajner", men han advarer mod at forsimple opfattelsen af magtfordelingen i kommissionen.

Ifølge Junckers diagram over den kommende kommission vil hans projektledere ikke få hver ét hold kommissærer under sig i en hierarkisk struktur, men de vil i stedet skulle koordinere kommissærernes arbejde inden for det område, projektlederen styrer.

Finske Jyrki Katainen får ansvar for job, vækst og investeringer, Estlands Andrus Ansip skal holde styr på det digitale indre marked, slovenske Alenka Bratusek får ansvar for EU's energiunion, Letlands Valdis Dombrovskis skal lede arbejdet med at udbygge den økonomiske og monetære union, og bulgarske Kristalina Georgieva får ansvar for budget og personale.

/ritzau/

Top partnere


BingoSjov.dk
Få op til 7.500 kr. i velkomstbonus + 150 GRATIS spins.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip