Jurist: Yahya Hassan risikerer dom for racisme

Er Yahya Hassans kontroversielle udtalelser om socialt bedrageri og kriminalitet i danske indvandrermiljøer en overtrædelse af straffelovens paragraf 266b, den såkaldte racismeparagraf?

Det mener en muslimsk debattør, der har meldt den unge digter til politiet. Og ifølge chefjurist Jacob Mchangama fra den borgerlige tænketank CEPOS er der stor sandsynlighed for, at Yahya Hassan bliver sigtet og tiltalt, og han mener også, det er muligt, at Hassan bliver dømt.

»Jeg har svært ved at se, at hans udtalelser adskiller sig fra det, som en række andre er blevet dømt for efter paragraf 266b. De er meget generaliserende, især over for indvandrere med muslimsk baggrund,« konstaterer chefjuristen.

Aarhusiansk debattør politianmelder Yahya Hassan

Politianmeldelsen skyldes ikke Yahya Hassans digte, men han udtalelser til flere medier, blandt andet Jyllands-Posten, hvor han har sagt:

»Ghettoerne er fyldt med dumme perkere, som render rundt i joggingtøj. De går til fredagsbøn, men bruger ugens øvrige dage på at stjæle, hæle, drikke sprut og gå i seng med danske piger«.

Rent juridisk har det ifølge Jacob Mchangama ingen betydning, at Hassan kritiserer personer med samme etniske og religiøse baggrund som han selv.

»De fleste sager om paragraf 266b handler om personer fra en majoritet, der udtaler sig nedsættende om en minoritet, men det er faktisk misvisende at tale om »racismeparagraffen«. Det afgørende er, om udtalelsen er forhånende over for en bestemt gruppe,« forklarer han.

»Måske vil anklageren og dommeren ubevidst tage hensyn til, at Yahya Hassan selv har muslimsk baggrund, men det bør ikke være afsenderens baggrund, der er afgørende for, om han bliver dømt eller ej,« understreger chefjuristen, der fremhæver sagen om Firoozeh Bazrafkan som et eksempel.

Vestre Landsret fandt i september den iransk-fødte kunstner skyldig i overtrædelse af racismeparagraffen, fordi hun i sin blog havde gentaget en beskyldning om, at »muslimske mænd i meget stort omfang verden over både voldtager, mishandler og slår deres døtre ihjel«. Landsretten idømte Bazrafkan fem dagbøder á 1.000 kroner.

En person tiltalt: Truslerne vælter ind til Yahya Hassan

Jacob Mchangama påpeger, at Yahya Hassans beskyldninger handler om mindre grov kriminalitet, men rent principielt er der ikke forskel på de to sager, mener han.

»Man bliver med sikkerhed dømt, hvis man siger, at alle muslimer voldtager deres døtre. Når man taler om, at de stjæler, hæler og sælger stoffer, begynder vi at være nærme os noget ulovligt. Og det er jo stærkt nedsættende at bruge en betegnelse som »perker«,« siger chefjuristen.

Han mener personligt, at racismeparagraffen bør afskaffes, og hvis Yahya Hassan bliver dømt, vil der utvivlsomt komme stor debat om loven, vurderer han.

»Vi har for nylig set, hvordan politikere og kulturpersonligheder fordømte overfaldet på Yahya Hassan. Vi har set Vollsmose blive omdannet til en sikkerhedszone, fordi man mente, det var helt afgørende, at han kunne bruge sin ytringsfrihed. Hvis han bliver dømt efter en lov, der der begrænser hans ytringsfrihed, vil det være svært at leve med politisk,« siger Jacob Mchamgama.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Yahya Hassan.

 

Dagens Gossip