Jyderne styrer uden om vejdøden

Der er sket noget næsten mirakuløst i år i Jylland, skriver Politiken lørdag. Ikke alene ender 2012 på landsplan som det fjerde år i træk med et dyk i antallet af trafikdræbte; nedgangen kan stort set alene tilskrives, at trafikanterne på vejene vest for Lillebælt er blevet bedre end sidste år til at undgå ulykker.

Det fremgår af den optælling af årets trafikdræbte, som Politiken Research løbende foretager på baggrund af krydstjekkede tal fra Vejdirektoratet. Indtil i går var foreløbig 160 personer rapporteret dræbt i hele Danmark, og mens antallet af omkomne i Østdanmark inklusive Fyn kun faldt fra 85 til 80, var det tilsvarende fald for Jylland fra 135 døde til 80, skriver Politiken.

Chefkonsulent i Vejdirektoratet Sven Krarup Nielsen er forbløffet over den specielle udvikling i det jyske. Han peger på, at der i Jylland - alene på grund af geografien - sker forholdsvis mange voldsomme ulykker i det åbne land på de lange landeveje. Enten frontale sammenstød eller eneulykker, hvor bilen ryger af vejbanen. Og måske er det den kategori af færdselsuheld, der især er blevet færre af i år.

- Men det skal vi helt klart se nærmere på efter nytår, for indtil videre er det gætteri, understreger han over for Politiken.

Ikke siden man begyndte at registrere trafikulykker i 1930, har antallet af dræbte på de danske veje været så lavt som i år. Den positive udvikling på landsplan er voldsom efter Sven Krarup Nielsens opfattelse. Han sidder i regeringens Færdselssikkerhedskommission.

Sven Krarup Nielsen mener, at bedre sikkerhedsudstyr i bilerne kan være en af vejene til at fastholde det lave antal dødsulykker. Han peger blandt andet på, at flere biler har ESC - elektronisk stabilitetskontrol - der hjælper bilisten, når bilen er ved at skride ud.

Allan Nyring, politiinspektør hos Nationalt Beredskabscenter, har peget på, at der er færre spritbilister, og at der aldrig har været så meget politikontrol som i 2012.

- Vi har skrevet flere sager, og de højere bøder har også haft en positiv effekt, siger han til Politiken med henvisning til, at bødetaksterne blev sat op for et år siden.

 

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip