Jyske og fynske kommuner forbigås i indkøb af øko-fødevarer

»Vi kan desværre ikke levere en aftale, fordi ingen leverandører har budt ind på aftalen i Vestdanmark. Der er en efterspørgsel efter økologi, men det kræver, der er nogle, der kan levere den,« siger chefkonsulent for miljø hos Staten og Kommunernes Indkøbsservice (SKI), Rikke Dreyer.

Hun påpeger, at der findes mange små leverandører af fødevarer, som ikke kan være med på de store aftaler, SKI udbyder.

»Der skal være en vis volumen før, det kan svare sig at lave en rammeaftale,« siger hun.

Økologichef i Landbrug & Fødevarer, Kirsten Lund Jensen, undrer sig over leverandørmanglen og vurderer, at størrelsen på aftalernes sortiment i nogle tilfælde gør det svært for leverandørerne at byde ind.

»Udover varer som bananer og kaffe kan vi stort set producere alle fødevarer økologisk i Danmark, og derfor kan vi også levere langt de fleste varer, som det offentlige efterspørger,« siger hun og foreslår, at SKI og erhvervslivet allerede nu begynder at udregne behovet for enkelte økologiske fødevarer, så landmændene kan forberede sig på efterspørgslen, når der skal indgås en ny økologiaftale i 2016.

Den nuværende aftale giver mulighed for indkøb af kød, frugt og forskellige mejerivarer og er en af de lukrative rammeaftaler, der fungerer ved, at SKI finder en række leverandører, som kommuner kan benytte. Med den model slipper kommunerne for at lave deres eget udbud, hvilket tager tid og ressourcer, fordi udbuddene skal leve op til en række EU-krav.

Selv om kommunerne kan lave deres eget udbud, fastslår specialkonsulent hos Kommunernes Landsforening (KL) Peter Riis, at netop SKI-aftalerne er vigtige for mindre kommuner, fordi kommuner med to-tre ansatte i en indkøbsafdeling har svært ved at håndtere forskellige aftaler om indkøb til kommunen.

»SKIs eksistensberettigelse er netop, at det er en central indkøbsorganisation, der kan levere besparelser og gøre det nemmere for kommunerne at købe ind,« siger han og understreger, at KL er opmærksom på, at SKI kun kan lave aftaler om økologi, hvis der er leverandører.

SKI, der ejes af staten og KL, foreslår, at leverandørerne tænker i konsortier bestående af flere producenter, så de formår at levere den brede vifte af økologiske produkter, der kræves for at kunne blive »totalleverandør« på en fremtidig økologisk SKI-aftale.

»Der er en stigende efterspørgsel på økologi, og samtidig har vi en regering, der har sat nogle konkrete mål for økologi i de offentlige køkkener. Vi vil gerne være med til at give mulighed for at købe økologiske fødevarer i kommunerne,« siger Rikke Dreyer og fastslår, at SKI allerede nu vil gå i dialog med blandt andre Landbrug & Fødevarer om den næste økologiaftale, men at den nuværende aftale vil få lov at fortsætte uændret frem mod udløbet i 2016.

 

Dagens Gossip