K kræver unødige dokumentationskrav fjernet

Uacceptabelt, mener de Konservatives finansordfører, Mike Legarth (K), der kalder på øjeblikkelig handling for at komme problemet til livs.

»Det er et ubegribeligt stort spild, der går fra medarbejdernes tid, som skulle have været brugt på at løse opgaven. Så vi skal have de unødige regler og bureaukratiet fjernet, sådan at man kan give medarbejderne og ledelsen ansvaret,« siger han og uddyber:

»Hvad enten man er ansat i den private eller offentlige sektor, så har man ansvaret for, at den opgave, man får udstukket, bliver løst hurtigt og effektivt. Det skal man som arbejdsplads have tillid til. Og så er det jo ledelsen, der skal overvåge medarbejderne og sikre, at de rent faktisk også udfører opgaven, sådan som tanken var, i stedet for at medarbejderne skal bruge flere timer på at udfylde al mulig form for dokumentation for, hvad man har lavet den dag.«

Også FTF vil have fjernet det overflødige statsdikterede bureaukrati og papirarbejde hurtigst muligt.

»Der har været så meget snak om at komme bureaukratiet til livs, men hver gang der bliver afskaffet bureaukrati ét sted i det offentlige, popper der noget nyt op et andet sted«, siger FTF-formand Bente Sorgenfrey til Politiken og fortsætter:

»Det var da nærliggende at begynde med at fjerne det overflødige bureaukrati. Vores vurdering er, at en fjerdedel af al denne dokumentationstid, eller 15 millioner arbejdstimer om året, kunne fjernes, uden at nogen vil savne det. Men det kræver, at vi bliver lidt mere risikovillige og viser tillid til de offentligt ansatte.«

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) er ikke afvisende.

»Vi er fuldstændig klar over behovet for at rydde op i dokumentationskravene, for der er et enormt potentiale for at frigøre tid til faglighed og til at sikre, at der bliver mere tid til borgerne. Derfor er vi i fuld gang med at gennemlyse alle områder i den offentlige sektor, men det tager tid, inden vi kan se resultaterne,« siger hun til Politiken.

Men det er slet ikke godt nok, mener Mike Legarth.

»Vi har kendt denne her problemstilling i lang tid, og vi har talt meget om, at nu skulle der gøres noget ved det. Det er tid til, at der bliver handlet, så vi kan få en effektiv offentlig sektor, der løser de opgaver, vi forventer,« siger den konservative finansordfører med henvisning til, at da FTF undersøgte sagen i 2009 og 2011, var resultatet præcis det samme.

Undersøgelsen kommer samme dag, som regeringens Produktivitetskommission fremlægger sit bud på, hvordan den offentlige sektor kan blive mere effektiv.

 

Dagens Gossip