K: Ren tilståelsessag fra Vestager

»Det er jo en ren tilståelsessag, for vi blev jo tæsket rundt af oppositionen, da vi sad i regeringen, for at vi ville øge uligheden i samfundet. Nu har vi en regering, som nærmest øger uligheden mere, end vi gjorde,« siger erhvervsordfører og tidligere erhvervs- økonomiminister Brian Mikkelsen (K) og tilføjer:

»Når det så er sagt, så er det ikke et mål for de Konservative, at vi skal være et så lige samfund som overhovedet muligt. Det er ikke et kriterium for os, at gini-koefficienten (koefficient for lighed, red.) skal ligge på nul. Det vigtigste er, at der kommer noget vækst i samfundet, og når nogle bliver rigere, så skaber det vækst og arbejdspladser i Danmark. Det kan øge uligheden, fordi, der er nogle, der ikke er på arbejdsmarkedet, men de personer vil ikke få mindre af den grund.«

Margrethe Vestager erkender i et interview i Politiken, at især skattereformen, reformer af fleksjob, kontanthjælp og førtidspension har ført til øget ulighed, men hun er grundlæggende enig med Brian Mikkelsen og siger, at den øgede afspejler det politiske valg, at der godt må være en tilskyndelse til at gribe nogle af samfundets muligheder«.

De Konservative er helt på linje med Vestager, og Brian Mikkelsen understreger, at fuldstændig lighed aldrig må være et mål sig selv.

»Det er på mange måder et forkert parameter at bruge, netop fordi øget ulighed faktisk giver dynamik og skub i samfundet. Det eneste, som jeg ikke forstår, er, at den nuværende regering kun havde hån til overs for os, da vi øgede uligheden under vores regeringstid,« siger han.

Margrethe Vestager vil tirsdag offentliggøre rapporten »Fordeling og incitamenter«, som netop sætter fokus på fordelingspolitikken.

Forskelle i indkomst bliver målt med den såkaldte gini-koefficient, og Danmark har en af de laveste - og dermed mest lige - koefficienter i verden.

 

Dagens Gossip