K: Stigende boligskat betaler for billige boliger i København

»Venstrefløjen vil bruge en formue på at bygge billige boliger til et lille heldigt mindretal. Samtidig gør de boligerne dyrere for alle andre - både lejere og boligejere – når de lader grundskylden stige. Til næste år er det så blevet endnu dyrere for almindelige mennesker at bo i København. Vil de så bygge endnu flere billige boliger og lade skatterne stige igen? Det er skruen uden ende,« siger lederen for de Konservative i København, Rasmus Jarlov (K), i en pressemeddelelse.

I Liberal Alliance kalder man budgetaftalen »et socialistisk eksperiment«.

»Der var dårligt tid til en kop kaffe ved forhandlingsbordet, før Frank Jensen blankt afviste at sænke både grundskylden, personskatten og erhvervsafgifter. Derfor er det endt ud med et ræverødt forlig, som gør det stik modsatte af det, der er behov for – nemlig at forhindre massive grundskyldsstigninger de kommende år på omkring 14.000 kroner om året og lette afgiftsbyrder for et hårdt presset erhvervsliv. Det kan man roligt kalde et socialistisk eksperiment, som kun kan gå galt,« siger Liberal Alliances gruppeformand i Borgerrepræsentationen, Lars Berg Dueholm (LA).

Liberal Alliance forlod allerede mandag forhandlingsbordet, mens Venstre og de Konservative fulgte trop onsdag.

På den modsatte fløj er der til gengæld glæde. I Enhedslisten jubler man over, at der er afsat fem millioner kroner til kampen mod social dumping, herunder blandt andet 400 årlige kontrolbesøg, der skal sikre, at de faktiske forhold på byggepladserne også lever op til den dokumentation, entreprenøren har fremlagt.

»Vi er glade for vedtagelsen. Vi har arbejdet mod social dumping i kommunen siden 2005 og har igen og igen rejst sagen. Hidtil har de vedtagelser, vi har fået igennem omkring klausuler i kontrakterne, ikke haft stor nok effekt, da de ikke er blevet fulgt op med tilstrækkelig kontrol. Det skulle gerne være anderledes denne gang,« siger beskæftigelsesordfører Signe Færch (Ø).

SFs leder på Københavns Rådhus, Ninna Thomsen (SF), lægger vægt på, at der i budgettet satses massivt på børnene.

»Det er endelig lykkedes at skaffe penge til en af SFs mærkesager: At der bliver to voksne i de små klasser i folkeskolen. Det giver mulighed for både tage hånd om de elever, der har svært ved at klare skolegangen og om dem, som har brug for en faglig udfordring,« siger hun.

Samtidig øges tilskuddet til maden, så op mod 5.700 københavnske børn fra dårligt stillede familier kan få maden gratis eller til en meget lav pris.

»Ordningen er medvirkende til at sikre lige adgang til læring for fattige og for rige børn. Helt enkelt ved at sikre, at de har et blodsukker, som gør det muligt for dem at få noget ud af en lang skoledag,« siger Ninna Thomsen.

Også hos de Radikale er man tilfreds med budgetaftalen.

»Ikke mindst med, at det lykkedes os at kæmpe konkrete forslag ind i budgettet, som styrker Københavns vækst og beskæftigelse. Vi har enorme udfordringer i København med at skabe mere vækst og være mere erhvervsvenlige, og der venter stadig store opgaver foran os, hvis vi skal på omgangshøjde med Stockholm og Hamborg,« siger beskæftigelses og integrationsborgmester i København Anna Mee Allerslev (R).

Overborgmester Frank Jensen (S) vil med budgettet for 2014 sikre en stærk folkeskole og social balance i København. Det skal blandt andet ske via investeringer i mere end 1.200 nye almene familie- og ungdomsboliger, et større rådighedsbeløb for pensionister og førtidspensionister og en styrket beskæftigelsesindsats og bedre forhold for erhvervslivet. Hertil kommer investeringer i bedre forhold for cyklister, bedre idrætsfaciliteter, en øget tryghedsindsats og en kontrolenhed mod social dumping.

»Vi er klar til skolereformen fra dag ét. Vi skal have flere timer, en mere fysisk skoledag og mere faglig fordybelse. Men det er ikke nok. Rammerne skal også være i orden. Børnene skal have mad, så de kan koncentrere sig og lærerne skal have ordentlige arbejdslokaler og bedre efteruddannelse. Samtidig lægger jeg vægt på, at vi får bygget mere end 1.200 nye boliger, som almindelige lønmodtagere har råd til i København,« siger Frank Jensen i en pressemeddelelse.

Københavns Kommune har desuden afsat 200 millioner kroner til at påbegynde en udvidelse af metro-nettet, så det også når til Københavns Sydhavn.

 

Dagens Gossip