Kæledyr kan smitte dig med farlige bakterier

Kæledyr er i stigende grad blevet en del af danskernes familieliv, men den tætte kontakt mellem kæledyr og deres ejere indebærer ifølge eksperter et overset og potentielt voksende sundhedsmæssigt problem.

Det skriver Politiken.

Mennesker kan således blive smittet af deres hunde og katte med bakterier, der er resistente over for antibiotika.

En smitte, der tidligere kun er kommet fra fødevarer eller produktionsdyr, og som kan svække menneskets immunforsvar alvorligt.

I Danmark er der i flere dokumenterede tilfælde fundet den multiresistente E-coli-bakterie og resistente stafylokokbakterie MRSA hos hunde og heste, ligesom der er konstateret smitte fra kæledyr til mennesker.

Derfor foreslår en række eksperter nu en systematisk overvågning af resistente bakterier hos kæledyr i stil med det statslige resistensovervågningsprogram, som i dag findes for produktionsdyr.

- Vi skal være meget opmærksomme på det her problem, for de resistente bakterier kan overføres til mennesker, siger veterinærbiolog ved Københavns Universitet Luca Guardabassi og understreger:

- Men så længe vi ikke har et overvågningssystem, kan vi ikke præcist kortlægge problemets omfang eller risici.

Han peger på, at man i Sverige allerede har et register, der nøje følger forekomsten af resistente bakterier hos kæledyr.

Når et stigende antal kæledyr i dag udvikler bakterier, der afviser antibiotika, skyldes det ifølge forskere, at syge hunde og katte stadig oftere behandles med bredspektrede antibiotika, som blandt andet bruges til at behandle livstruende infektioner hos mennesker.

Fra 2005 til 2011 steg forbruget af antibiotika til hunde og katte således med 36 procent, skriver Politiken med henvisning til tal fra statens overvågningsprogram Danmap.

Det bekymrer professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet Hans Jørn Kolmos.

- I det øjeblik, man bliver syg, spiller det en stor rolle, fordi de resistente bakterier vil være til stede i eksempelvis tarmen og vil afvise den antibiotika, vi får. Det har den konsekvens, at bakterierne lettere kan angribe os. Altså en form for svækket immunforsvar, siger han.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip