Kæmpe erstatningskrav efter Facebook-skandale

Balladen om Facebooks pinlige børsnotering sidste år, hvor IT-systemerne ikke fungerede fra morgenstunden, tager til, og erstatningskravene skrues opad.

Den schweiziske bank UBS krævede mandag at få fuld kompensation for de tab på 357 millioner dollars - lidt over to milliarder kroner. Kravet kommer, efter at den amerikanske fondsbørs, Nasdaq, mandag indgik aftale med de amerikanske børsmyndigheder, SEC, om at yde erstatning for den kaotiske morgen. Nasdaq er dog kun klar til at give 62 millioner dollars (356 millioner kroner) i alt.

UBS: Upassende og utilstrækkelig

»Vi har tidligere sendt kommenterede breve til SEC i august og november 2012, hvori vi har afvist Nasdaqs foreslåede erstatningsplan som upassende og utilstrækkelig, og SECs godkendelse af planen ændrer ikke på vor holdning,« skriver UBS i en kommentar.

Facebook gik 24. maj 2012 på børsen, men der var kuk i IT-systemerne fra morgenstunden, hvor Nasdaqs handelssystem bukkede under for presset, så det blev en meget ujævn handel. Samtidig raslede Facebooks værdi ned i forhold til de opskruede forventninger til verdens største, sociale netværk. I dag er Facebook kun lidt over halvt så meget værd som for et år siden, mens aktien nåede sit absolutte lavpunkt i september 2012, hvor den var faldet fra de oprindelige 38 dollars pr. aktie til blot 18 dollars. I dag ligger den lige over 25 dollars.

IT-systemer bukkede under

Det anslåes, at Nasdaqs problemer kostede virksomhederne omkring 500 millioner dollars (2,87 milliarder kroner). Børshandlere klagede over, at de ikke fik bekræftelser på, at handeler gik igennem, hvorved investorerne stod i mørket og ikke anede, om de ejede aktier, og til hvilken pris de i givet fald havde købt dem.

Nasdaqs topchef, Robert Greifeld, måtte efterfølgende på en undskyldningsrunde i finanspressen og erkende, at børsnoteringen var pinlig for Nasdaq.

Oprindelig tilbød Nasdaq 42 millioner dollars i erstatning, men det beløb er nu hævet til 62 millioner, hvilket så langtfra er nok, mener flere af de berørte investorer.

 

 

 

 

Dagens Gossip