Kampagne skal få flere til at tage stilling til organdonation

Men kun to ud af ti har sat kryds i Donorregistret, og det er for få, mener man hos en lang række patientforeninger, herunder Hjerteforeningen og Danmarks Lungeforening, der er gået sammen om kampagnen »Giv livet videre«.

Målet er, at Donorregistret, der nu rummer 850.000 tilkendegivelser, skal runde en million registrerede personer i 2013.

»Når vi gerne vil have flere til at registrere sig, er det ikke mindst af hensyn til de efterladte familier. For hvad skal de svare, hvis de en dag bliver spurgt. Og hvordan kan de leve godt med deres beslutning, hvis de er i tvivl,« siger projektkoordinator Annelise Møller fra kampagnen »Oplysning om Organdonation«.

Kampagnen udspiller sig på Facebook, og her lyder opfordringen til brugerne, at man skal tage snakken med 10 nærtstående personer og hjælpe dem til at tage stilling til organdonation.

Både Sundhedsstyrelsen og websitet sundhed.dk bakker op om målet om at nå en million registreringer i Donorregisteret og har gennemført aktiviteter for at gøre flere borgere opmærksomme på, at man nemt kan registrere sin holdning via sundhed.dk.

»Organdonation er et etisk dilemma, som alle bør forholde sig til og tale med sin familie om. Vi ved ikke, hvor mange der har et Donorkort i pungen, og vi ved ikke, om de har pungen med sig, hvis uheldet er ude. Den sikreste måde at vise sin holdning til organdonation er ved at sætte krydset i selve Donorregistret,« siger Annelise Møller.

Patientforeningerne bag kampagnen er Danmarks Lungeforening, Diabetesforeningen, Hjerteforeningen, Hjerteforeningens Hjerte-lungetransplantationsklub, Leverforeningen, Alfa-1 Danmark, Cystisk Fibrose, LungePatient.dk og Nyreforeningen.

 

Dagens Gossip