Kampklar Tsipras holder fast i valgløfter inden EU-møder

Skrevet af admin

08/02/2015

Mest læste i dag

Grækenland ønsker ikke et forlænget kriseprogram, men i stedet midlertidig finansiering, der kan give det sydeuropæiske euroland tid til at forhandle sig frem til en ny aftale med kreditorerne.

Det siger den nye græske premierminister, Alexis Tsipras, søndag aften i sin første store tale til parlamentet siden sin tiltrædelse for knap to uger siden.

- Hjælpepakken har slået fejl, understreger Tsipras.

- Den nye regering har ingen ret til at bede om en forlængelse, for den kan ikke bede om, at fejltagelserne gentages, sagde han.

Grækenlands nuværende hjælpepakke udløber 28. februar, og EU vil have den græske regering til at forlænge aftalen, herunder forpligtelsen til at gennemføre skrappe økonomiske reformer.

Men det har Grækenland udelukket, og dermed er der lagt op til sværdslag i den kommende uge, der både byder på et finansministermøde i eurogruppen og efterfølgende et EU-topmøde.

I sin tale til parlamentet lover Tsipras også at holde fast i alle sine valgløfter. Det indebærer blandt andet gratis mad og strømforsyning til de grækere, der sidder hårdest i det på grund af nedskæringerne.

- Regeringens førsteprioritet er at tage sig af hjælpepakkens store sår og håndtere den humanitære krise, sådan som vi lovede at gøre inden valget, siger han.

/ritzau/Reuters