Kan du (heller) ikke modstå fristelser? Se her, hvordan du får mere selvdisciplin

Har du, som de fleste andre, også svært ved at sige nej til det ufornuftige og usunde valg, når du eksempelvis kan vælge mellem en chokoladebar og en gulerod, en cykeltur og en aften i sofaen, eller måske en opsparingskonto og en rejse til de varme lande?

Det er der, ifølge Daniel Goldstein, forsker i økonomisk adfærd og beslutningstagning ved Microsoft Research og London Business School, ikke noget at sige til.

I den seneste TED-talk, som Videnskab.dk omtaler i dag, forklarer den britiske forsker nemlig, hvad der ligger bag menneskets manglende selvdisciplin - og, ikke mindst, hvad du kan gøre for at finjustere den.

- Selvdisciplin er som en slags muskel. Jo mere, man træner den, jo stærkere bliver den, forklarer forskeren i sit selvdisciplinære indslag.

Ifølge Daniel Goldstein er mål i sig selv ikke fysisk umulige at nå - når du eksempelvis beslutter dig for at tabe fem kilo eller begynde at motionere mere, er der ikke en fysisk barriere, som stopper dig.

Fristelserne, til gengæld, kan være utroligt svære at modstå.

Han forklarer, at der inde i os udspiller sig en ulige kamp, hver gang man står foran en fristelse. Kampen foregår mellem to jeg’er - et nutidigt og et fremtidigt.

- Det ‘nutidige jeg’ tænker kun på den øjeblikkelige belønning, mens det ‘fremtidige jeg’ tænker på drømmene, man vil opnå senere.

- Når vi bliver fristet, kæmper de to mod hinanden i en ulige kamp: Det ‘nutidige jeg’ er til stede og i fuld kontrol, hvorimod det ‘fremtidige jeg’ er svagt, fordi det ikke eksisterer i nutiden. Derfor kan det ‘nutidige jeg’ ødelægge det ‘fremtidige jeg’s drømme, siger Daniel Goldstein.

Ifølge den britiske adfærdsforsker bruger vi noget, der hedder ‘en forpligtende anordning’, når vi forsøger at modstå fristelser. Det er en form for konstellationer, vi stiller op for os selv, som kommer tættest muligt på en fysisk barriere, når vi bliver præsenteret for fristelser.

- Det er nogle konstante påmindelser om, at vi ikke har selvkontrol. Opstiller man en forpligtende anordning, er det som at sige til sig selv, at ‘uden den er jeg ingenting', siger Daniel Goldstein.

Desuden, forklarer han, er det nemt at sno sig uden om dem med dårlige undskyldniger.

Derfor har han forsket i, hvilke andre løsninger end disse ‘forpligtende anordninger’, vi kan bruge, når vi gerne vil modstå chokoladebaren og tage imod guleroden.

Han har, sammen med en række forskerkollegaer, udviklet nogle værktøjer, som skal kunne motivere folk til at indse, at det er umuligt at undgå fremtiden - og dermed gøre det ‘fremtidige jeg’ mere markant i den indre jeg-kamp.

Hør ham forklare om det i videoen herunder.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip