Kaos og vold har grebet Cairo

Kort forinden var militærets sikkerhedsstyrker i kraftig ildkamp mod folk, der skød inde fra moskeens kuppel og fra toppen af moskeens minaret og spredte panik i folkemængden der stod udenfor moskeen.

Som optakt til stormen på moskeen viste TV-billeder fra moskeens forhal, hvordan politiet fyrede tåregasgranater ind i selve bederummet, hvor demonstranter har opholdt sig siden fredagens blodsudgydelser på Ramses-pladsen, hvor snesevis mistede livet.

Kort efter tåregasbeskydningen rapporterede BBC, at sikkerhedsstyrker havde ryddet moskeen og arresteret en række af demonstranterne.

Situationen foran og i moskeen afspejlede det kaos, had og den vold, som i de seneste døgn kun er eskaleret, og som onsdag kostede 630 mennesker livet, da to protestlejre blev ryddet.

Udenfor moskeen forsøgte militæret at holde områdets beboere og modstandere af Morsi og broderskabet på afstand. Mange var tilsyneladende så rasende på Morsi-tilhængerne, at de var parate til at slå dem ihjel, når de viste sig. De personer, der forlod moskeen, måtte beskyttes af sikkerhedsstyrkerne mod overgreb og tæsk fra folk i menneskemængden, og militær samt politi måtte affyre varselsskud for at holde folk på afstand.

Egyptens midlertidige præsident, Adly Mansour, og den militærstøttede regering er tilsyneladende opsat på at få gjort op med Det Muslimske Broderskab og Mohamed Morsis tilhængere på alle fronter.

En talsmand for præsidenten erklærede fredag ifølge Reuters, at Egypten står overfor »en krig mod ekstremismens styrker«, som »vil blive mødt med sikkerhedstiltag indenfor lovens rammer«. Med samme retorik erklærede Indenrigsministeriet også, at sikkerhedsstyrkerne fredag »med succes nedkæmpede terrorister«. Her blev mindst 178 demonstranter dræbt.

Yderligere meddelte den midlertidige premierminister Hazem el-Beblavi, at han overvejer at forbyde og opløse Det Muslimske Broderskab i Egypten. Det er ikke mindst blandt broderskabets tilhængere, at den nu afsatte og fængslede Mohamed Morsi, har sin magtbase.

Flere end 1.000 er blevet arresteret under det seneste døgns voldsomheder. Blandt dem er broderen til al-Qaedas nummer to, Ayman al-Zawahiri. Broderen Mohammad blev for kort tid siden løsladt efter amnesti, efter at have siddet ti år i fængsel for at have ledet en ekstremistisk gruppe, men fredag blev han hentet af politiet i sit hjem i udkanten af Cairo.

Det Muslimske Broderskab har varslet demonstrationer hver dag en uge frem med krav om at få genindsat præsident Morsi, men myndighederne har samtidig erklæret, at man ikke vil tolerere flere protestlejre, som de to, der under store tab blev ryddet onsdag.

Udviklingen i sikkerhedssituationen har fået danske rejsebureauer til at evakuere feriegæster i Egypten. Flere hundrede skandinaviske turister, blandt dem 202 danske, flyves således hjem søndag fra den egyptiske badeby Hurghada, mens de sidste gæster bliver hentet mandag efter en uges ferie, oplyser Spies.

 

Dagens Gossip