Kaptajn i sin egen kajak

Han roede ikke godt nok i finalen. Det var han klar over. Men han følte også, at det kunne have været anderledes, hvis han havde fået lov til at træne, som han helst ville.

Et lille år efter OL-skuffelsen smiler den 24-årige kajakroer bredt igen. For nu har han fået det, som han vil have det træningsmæssigt. Og ærgerlige fjerdepladser bliver skiftet ud med guldmedaljer. I juni blev René Holten Poulsen dobbelt europamester i enerkajak på både 500 meter og OL-distancen 1.000 meter.

Det bedste resultat nogensinde

Hans første guldmedaljer i enerkajak i EM/VM/OL-regi. Og ikke siden OL i Sydney i 2000 har samme roer i enerkajak vundet både 500 meter og 1.000 meter i samme konkurrence.

»Det er mit bedste resultat nogensinde. Det har hjulpet meget, at jeg har fået et setup af forbundet, der gør, at jeg kan ro stærkt, og at jeg nu kan gøre de ting, som jeg synes virker,« siger René Holten Poulsen.

Han erkender blankt, at han er en firkantet herre, der har haft svært ved at tilpasse sig den fælles elitetræning for kajakroerne. Her var der efter René Holten Poulsens opfattelse for stor fokus på, at det skulle være en stor helhed og en stor gruppe, hvor alle skulle kunne lide det.

»Nu kører det efter, hvad jeg vil have, og hvad jeg får mest ud af,« siger René Holten Poulsen, der længe har argumenteret for at få lov til at køre sin egen træning.

»Havde jeg fået lov til at lave den her træning for to år siden, havde det givet den samme fremgang tidligere. Jeg har villet træne sådan her længe, men det er først nu forbundet har sagt o.k., så klarer du det selv.«

Egen kaptajn

Og det gør René Holten Poulsen så. Styrer sin egen træning.

»Jeg laver den træning, som jeg ved, virker for mig. I stedet for at lave noget træning som måske passer lidt til den ene og lidt til den anden, men ikke 100 pct. Hvis man træner godt og føler, der er en lille forbedring hele tiden, og der er en proces i det, så bliver man også mere glad. Så jeg er mere positivt stemt over for træningsprogrammet,« siger roeren og forklarer, hvad han har ændret.

»Jeg kører meget mere grundtræning. En større mængde og i længere tid ind i sæsonen. Og jeg laver mere af det sure og kedelige i træningen, end jeg har gjort før. Men jeg synes faktisk, det sure og kedelige er sjovt. Det er det, der gør mig bedre, så derfor laver jeg mere af det.«

René Holten Poulsen skriver selv sine træningsprogrammer, og så sender han dem til træner Martin Hunter, der er svensk landstræner.

»Så taler vi om det, og 90 pct. af gangene har han ikke noget at ændre. Men en gang imellem kommer han med et forslag, og hvis jeg har spørgsmål, er det ham, jeg spørger. Oven i det har jeg min gamle klubtræner, Finn Larsen, der lavede mine programmer, da jeg var junior. Han hjælper mig til stævner og i hverdagen,« siger René Holten Poulsen, der har håndplukket sine hjælpere på baggrund af sin tillid til dem.

Kalr til OL i Brasilien

»Det gør meget for mig, at jeg har folk, der hjælper mig, som jeg stoler 100 pct. på. Og som også stoler på, at det, jeg siger, er rigtigt. Som ikke kommer og fortæller mig, hvordan jeg skal gøre tingene, men hjælper mig med det, jeg vil gøre. Det betyder meget for mig,« siger europamesteren og leverer sin punchline.

»Det kan godt være, der er nogle, der har nogle andre idéer, men det er rimeligt tydeligt, at min træning virker.«

Hvem kan diskutere med en dobbelt europamester? Kajak-esset har dog ikke tænkt sig at hvile på laurbærrene, men vil forbedre sig ydeligere i håb om at kunne holde konkurrenterne bag sig igen ved VM i august i Duisburg i Tyskland, der er årets store mål.

René Holten Poulsen er også klar til endnu en OL-tørn om tre år i Brasilien i 2016.

»Jeg er sikker på, jeg er med ved OL, med mindre jeg bliver skadet. Som det ser ud nu, er der ikke nogen grund til at stoppe.«

 

Dagens Gossip