Karzai alligevel klar til fredsforhandlinger med Taleban

Det sker dagen efter, at præsident Hamid Karzai sagde, at han vil boykotte fredsforhandlingerne, medmindre de bliver ledt af hans regering og ikke af USA. Det fortæller en talsmand for regeringen til nyhedsbureauet AP, skriver Al Jazeera.

Talsmand Fayeq Wahidi siger torsdag, at den afghanske præsident er villig til at deltage i forhandlingerne, der skal afholdes i Qatars hovedstad, Doha, hvis USA holder de løfter, som udenrigsminister John Kerry angiveligt har givet Karzai over telefonen.

De planlagte og stærkt omtalte forhandlinger mellem USA og Taleban skulle være gået i gang torsdag, men blev til dels aflyst på grund af Karzais frustration over at være blevet sat på sidelinjen af USA og dels en mulig bevidst provokation fra Talebans side omhandlende et flag og et kontroversielt navneskilt på det fredskontor, som bevægelsen har fået stillet til rådighed i Qatar.

Ifølge Fayeq Wahidi havde John Kerry lovet præsidenten, at Talebans flag og navneskiltet med »Islamic Emirate of Afghanistan«, som var Talebans betegnelse for Afghanistan, mens de var ved magten fra 1996 til 2001, ville blive fjernet, og at USA ville udsende en officiel erklæring med landets støtte til den afghanske regering.

»Når det sker, ser vi intet problem i at deltage i forhandlingerne i Qatar med Taleban,« fortæller Wahidi.

Karzais kritik af USA i forbindelse med åbningen af Talebankontoret i Qatar er den seneste i en forudgående række alvorlige kurrer på tråden mellem Karzai og den amerikanske regering, hvor den afghanske præsidents stjerne er falmet kraftigt efter blandt andet korruptionsanklager.

 

Dagens Gossip