A-kasse-direktør: Vi har fået en bedre løsning

21/05/2013 01:40

BNB

Nyheder
Der er grund til at glæde sig over den nye aftale på dagpengeområdet, for den vil sikre de mennesker, der stod til at miste deres dagpenge et vist økonomisk fundament. Sådan lyder det fra Verner Sand Kirk, der er direktør i AK-Samvirke, der er brancheorganisation for danske A-kasser. »På to vigtige områder, er det blevet en bedre løsning. Dels ved at der ikke sker en stigning i A-kasse-kontingentet, som der var lagt op til og dels ved, at det bliver A-kasserne, der skal udbetale den nye arbejdsmarkedsydelse,« siger han om aftalen indgået mellem regeringen og Enhedslisten. Arbejdsmarkedsydelsen er rettet mod dem, som fra 1. januar næste år hverken kan få dagpenge eller uddannelsesydelse. Modtagerne af ydelsen vil som forsørgere få 80 procent af den højeste dagpengesats, mens folk uden børn får 60 procent af den maksimale sats. Og det vil hjælpe mange mennesker, mener Verner Sand Kirk. »Man kan jo kun være tilfreds med, at de fleste af dem, der ellers ville stå helt uden en krone på lommen - og der taler vi om op imod 10-12.000 mennesker på årsbasis i år - trods alt får en ydelse svarende til kontanthjælpssatserne,« forklarer han. Han peger dog samtidig på, at den nye aftale har en udløbsdato, som kan være lige vel optimistisk. Man kan maksimalt modtage arbejdsmarkedsydelsen i et år og tre måneder, og til den tid kan arbejdsløsheden stadig være høj, vurderer Verner Sand Kirk. »Vi er kede af, er , at det ikke lykkedes at få noget igennem på genoptjeningsretten, og at det er en ordning under udfasning. Når vi når frem til 2016, så er vi tilbage på det stramme dagpengebudget som i dag, siger han. Verner Sand Kirk har tidligere forudsagt, at der var markant flere danskere, der stod til at miste dagpengene, end regeringens prognoser afslørede. Dengang fik han ret. Og selvom A-kasse-direktøren ikke vil lægge sig fast på, hvordan realiteterne forholder sig i 2016, er han ikke enig i regeringens optimistiske skøn. »Der tror jeg, at de er lidt vel optimistiske, regeringens kurver. Men det må man jo analysere nærmere. Jeg tror, det forudsætter en stor vending i beskæftigelsen, før regeringens tal holder.« Dermed kan der igen opstå problemer for mange af de mennesker, som netop er blevet reddet på målstregen, påpeger Verner Sand Kirk. »Vi er vældig glade for, at der trods alt er kommet en rimelig fair løsning for dem, der ellers stod uden noget som helst. Men vi efterlyser stadig, at man får en varig og holdbar dagpengeløsning,« siger Verner Sand Kirk.

Mest læste i dag

Der er grund til at glæde sig over den nye aftale på dagpengeområdet, for den vil sikre de mennesker, der stod til at miste deres dagpenge et vist økonomisk fundament.

Sådan lyder det fra Verner Sand Kirk, der er direktør i AK-Samvirke, der er brancheorganisation for danske A-kasser.

»På to vigtige områder, er det blevet en bedre løsning. Dels ved at der ikke sker en stigning i A-kasse-kontingentet, som der var lagt op til og dels ved, at det bliver A-kasserne, der skal udbetale den nye arbejdsmarkedsydelse,« siger han om aftalen indgået mellem regeringen og Enhedslisten.

Arbejdsmarkedsydelsen er rettet mod dem, som fra 1. januar næste år hverken kan få dagpenge eller uddannelsesydelse. Modtagerne af ydelsen vil som forsørgere få 80 procent af den højeste dagpengesats, mens folk uden børn får 60 procent af den maksimale sats. Og det vil hjælpe mange mennesker, mener Verner Sand Kirk.

»Man kan jo kun være tilfreds med, at de fleste af dem, der ellers ville stå helt uden en krone på lommen - og der taler vi om op imod 10-12.000 mennesker på årsbasis i år - trods alt får en ydelse svarende til kontanthjælpssatserne,« forklarer han.

Han peger dog samtidig på, at den nye aftale har en udløbsdato, som kan være lige vel optimistisk. Man kan maksimalt modtage arbejdsmarkedsydelsen i et år og tre måneder, og til den tid kan arbejdsløsheden stadig være høj, vurderer Verner Sand Kirk.

»Vi er kede af, er , at det ikke lykkedes at få noget igennem på genoptjeningsretten, og at det er en ordning under udfasning. Når vi når frem til 2016, så er vi tilbage på det stramme dagpengebudget som i dag, siger han.

Verner Sand Kirk har tidligere forudsagt, at der var markant flere danskere, der stod til at miste dagpengene, end regeringens prognoser afslørede. Dengang fik han ret. Og selvom A-kasse-direktøren ikke vil lægge sig fast på, hvordan realiteterne forholder sig i 2016, er han ikke enig i regeringens optimistiske skøn.

»Der tror jeg, at de er lidt vel optimistiske, regeringens kurver. Men det må man jo analysere nærmere. Jeg tror, det forudsætter en stor vending i beskæftigelsen, før regeringens tal holder.«

Dermed kan der igen opstå problemer for mange af de mennesker, som netop er blevet reddet på målstregen, påpeger Verner Sand Kirk.

»Vi er vældig glade for, at der trods alt er kommet en rimelig fair løsning for dem, der ellers stod uden noget som helst. Men vi efterlyser stadig, at man får en varig og holdbar dagpengeløsning,« siger Verner Sand Kirk.