Katastrofehjælp strander på vej til kinesiske jordskælvsofre

Antallet af døde og kvæstede fra jordskælvet, der ramte regionen tidligt lørdag morgen, var søndag steget til henholdsvis 207 og 11.000, hvoraf 960 er alvorligt såret.

Samtidig kæmper myndighederne for at få hjælp, mandskab og udstyr frem til katastrofeområdet, men blokerede veje, regn og kilometerlange trafikpropper vanskeliggør og forsinker indsatsen.

»Vi ønsker kun at komme ind og hjælpe befolkningen, men i stedet sidder vi fast i trafikken,« siger en hjælpearbejder til nyhedsbureauet AFP, der beskriver, hvordan op til 20 kilometer lange bilkøer forhindrer hjælpen i at nå hurtigt frem.

En repræsentant for Røde Kors bekræfter vanskelighederne overfor nyhedsbureauet Reuters:

»Forsyningerne har svært ved at nå frem til regionen på grund af trafikpropper. De fleste forsyninger er stadig ikke nået frem,« siger Røde Kors-repræsentanten Kevin Xia.

Flere tusinde orangeklædte hjælpearbejdere og soldater i camouflageuniformer knokler på at redde overlevende ud af sammenstyrtede bygninger.

Reuters og AFP beskriver, hvordan redningsmandskab og sundhedspersonale har placeret kvæstede i telte udenfor regionens største hospital, hvor man forsøger at behandle dem for deres kvæstelser, men må klare sig uden strøm og rindende vand, da forsyningerne er ødelagt.

En 68-årig kvinde med en brækket arm beskriver udenfor et hospital med få ord over for AFP, den rædsel hun følte:

»Det var som om, bjerget blev levende. Alt er ødelagt, og jeg har ingen steder at gå hen.«

Ifølge AFP er flere end 17.000 hjælpearbejdere sat ind, og flere er på vej. Myndighederne bruger blandt andet ubemandede fly til at danne sig et overblik af situationen, men anvender også ordinære fly i redningsindsatsen.

Japan, der også har smertefulde erfaringer med jordskælv, tilbød søndag at sende assistance til det jordskælvsramte område. Tilbuddet blev fremsat på trods af det nærmest fjendtlige forhold, som hersker mellem de to nationer på grund af striden om nogle småøer, som Kina gør krav på.

Kina har høfligt afslået, men myndighederne siger samtidig, at de vil vende tilbage, hvis behovet skulle vise sig.

Sichuan-provinsen blev i 2008 ramt af et altødelæggende jordskælv, som dræbte mindst 70.000 indbyggere. Dengang kollapsede mange skoler og begravede elever, fordi der var brugt for dårlige byggematerialer, hvilket førte til skarp kritik af myndighederne.

Denne gang lader det til, at det er skolerne, der står tilbage, mens omkringliggende bygninger er faldet sammen.

Chen Young, der er vicedirektør for en jordskælvskomité i byen Yaan med halvanden million indbyggere, siger til Reuters:

»Den kinesiske regering har afsat mange penge til skoler og hospitaler, og jeg kan garantere, at ingen skoler er kollapset.«

 

Dagens Gossip