Katolikkerne får ny pave inden påske

Når millioner af katolikker verden over i slutningen af marts fejrer påsken, vil det være et nyt overhoved for kirken, der markerer højtiden på Peterspladsen i Rom.

Det bebuder Vatikanets talsmand, Federico Lombardi.

- Vi vil have en ny pave til påske, siger han.

Pave Benedikt XVI overraskede alt og alle, da han mandag i en tale i Vatikanet på latinsk bebudede, at han træder tilbage. Selv den nærmeste inderkreds var ikke klar over den 85-årige paves planer om at gå på pension 28. februar.

- Det kom helt bag på os, erkender Federico Lombardi.

Talsmanden understreger, at beslutningen var pavens helt egen uden pres udefra, og at afgangen ikke skyldes sygdom.

- I de sidste par måneder har han oplevet et fald i energi, både i krop og sind. Det var hans personlige beslutning taget i fuld frihed, som fortjener maksimal respekt, siger Federico Lombardi.

Han tilføjer også, at paven godt er klar over, at han trækker sig tilbage på et tidspunkt, hvor kirken står over for store problemer.

Efter sin afgang vil den tidligere pave flytte til en sommerresidens Castel Gandolfo nær Rom, oplyser Lombardi. Herefter vil han bosætte sig i et kloster på vatikansk grund, som først skal renoveres.

Her vil paven ifølge sin talsmand bruge sin pensionisttilværelse på bøn og meditation.

Den tyskfødte pave, der fylder 86 år 16. april, blev indsat som den katolske kirkes øverste leder i 2005. Han afløste pave Johannes Paul II, der døde samme år.

Det er kun anden gang, at en pave træder frivilligt tilbage. Den første, der gjorde det, var pave Celestine V i 1294. Han trak sig tilbage efter blot et par måneder i sit embede for at få sig et mere simpelt liv.

/ritzau/Reuters

 

 

Dagens Gossip