Kender om Obamas tale: Klogt at slå forsonende tone an

Den politiske sæson i USA blev natten til onsdag skudt i gang med præsident Barack Obamas tale til nationen.

Og det var en stærk tale fra Obama, men vil den gå over i historien? Nej - om et par dage vil den nok være glemt igen. Men Obama får ros for at række en hånd frem mod sine politiske modstandere.

Det siger kender af amerikansk politik Jesper Packert Pedersen, der i syv år frem til 2013 var rådgiver for demokratiske medlemmer af Repræsentanternes Hus.

- Det var en stærk tale i rækken af stærke taler fra Obama. Men om få dage vil den være glemt, og den får ikke specielt meget effekt i en kongres med republikansk flertal. Og de har umiddelbart ikke tænkt sig at tage Obamas forslag op, siger Jesper Packert Pedersen til Ritzau.

Obama fremhævede flere af sine resultater efter nu seks år i Det Hvide Hus. Breaking news kom han dog ikke med.

- Han pegede på nogle af sine succeser. Den økonomiske fremgang og udvidet dækning af sygesikring blandt andet. Og det kan Demokraterne godt ranke ryggen over. Men der var ingen nye og store reformer, siger Jesper Packert Pedersen.

State of The Union-talen indeholdt heller ikke "one liners", der vil sætte sig i amerikanernes erindring, som det for eksempel lykkedes for George W. Bush, da han i 2002 brugte vendingen "ondskabens akse" - "axis of evil".

Men Obama skal have ros for at slå en forsonede tone an i sin timelange tale.

Mange forgængere i Det Hvide Hus har ofte benyttet lejligheden til at hovere over for politiske modstandere, mener Jesper Packert Pedersen.

- Det var en udstrakt hånd til det republikanske flertal. Han sagde direkte, at han vil samarbejde med Republikanerne på visse områder. Det lyder måske banalt, men det har Obama ikke sagt i mange år, siger han.

Og Obama har valgt et godt tidspunkt til at lægge pres på Kongressen om at samarbejde, vurderer Jesper Packert Pedersen.

I en måling for en uge siden nåede Obamas popularitet for første gang i mange måneder op over 50 procent blandt amerikanerne. Til gengæld er Kongressen som institution nærmest historisk upopulær.

- Hvis Kongressen ikke tager imod Obamas fremstrakte hånd, så vil det være et nederlag, siger Jesper Packert Pedersen.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip