Kendt advokatfirma føler sig forfulgt

Anklagemyndigheden beskyldes for især at angribe ét stort kendt advokatfirma, når det gælder forsøget på at sikre retfærdighed i straffesager med flere tiltalte.

Påstanden kommer fra advokat Michael Juul Eriksen. Han er frontfigur i firmaet Tommy V. Christiansen, som er landets største inden for straffesager.

I en stribe tilfælde mener anklagemyndigheden, at der er risiko for interessekonflikter, når flere tiltalte i samme sag forsvares af advokater fra samme kontor.

Frygten er, at en eller flere får et svækket forsvar. Og derfor skal nogen ud, lyder det.

- Vi har prøvet at følge med i, i hvilke sager man gør synspunktet gældende. Og det viser klart, at man næsten udelukkende går efter vores kontor, skriver Michael Juul Eriksen i en mail til Ritzau.

Indtil videre har anklagemyndigheden i flere end 20 sager hævdet, at en eller flere advokater fra Tommy V. Christiansen bør afsættes, oplyser Juul Eriksen.

Men anklagerne er ikke konsekvente. For eksempel undrer han sig over, at Københavns Politi ikke har haft indvendinger imod, at fire tiltalte i en sag om dødsvold i Tingbjerg i København for nylig blev forsvaret af fire advokater fra samme kontor, nemlig Nyhavnsadvokaterne.

I en anden sag med 11 tiltalte fra banden Loyal to Familia har anklagemyndigheden fået vippet fire advokater fra Tommy V. Christiansen af pinden.

Forløbet har ifølge Juul Eriksen fået et "grotesk" resultat: To af de fire tiltalte har fået tildelt to andre advokater, som deler kontor. Men her er der ingen protester, oplyser Juul Eriksen.

I Københavns Politi ønsker chefanklager Karin Thostrup ikke at kommentere de konkrete sager, men hun afviser påstanden om forskelsbehandling.

- Det har ikke noget på sig, og det ville være dybt bekymrende, hvis det skete, siger hun.

Statistikken viser ifølge Karin Thostrup, at beskyldningen er fejlagtig:

I Københavns Politi har man på det seneste forsøgt at få afsat advokater i seks forskellige sager - og de involverer fire forskellige kontorer.

Og hvis ét firma har mange advokater, er det ikke så underligt, hvis firmaet procentuelt bliver mødt med flere indsigelser end andre, mener chefanklageren.

Påstanden om forskelsbehandling er i øvrigt netop blevet rejst i en sag, hvor Højesteret skal afgøre, om afbeskikkelse af en forsvarer var i orden.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip