Kenyas præsident: Tabet er enormt

Kenyas præsident, Uhuru Kenyatta, bekræfter tirsdag aften på et pressemøde i hovedstaden Nairobi, at gidseldramaet i indkøbscentret Westgate er overstået.

- Vi har besejret vores angribere. Den del af vores opgave er fuldendt. Vores tab er enorme, siger Uhuru Kenyatta i en tv-transmitteret tale.

61 gidsler, seks fra sikkerhedsstyrkerne og fem terrorister er blevet dræbt, siger præsidenten.

Samtidig er 11 terrorister blevet anholdt.

Gidseldramaet startede i lørdags, da de 16 gerningsmænd fra den somaliske al-Qaeda-gren al-Shabaab åbnede ild i centret og tog et stort antal gidsler.

Al-Shabaab har påtaget sig skylden for angrebet. Den islamistiske gruppe har forklaret, at det er en gengældelse for, at Kenya har soldater med i en afrikansk styrke, som bekæmper al-Shabaab i Somalia.

- Disse kujoner kommer til at møde retfærdigheden, og det samme gælder medskyldige og bagmænd. Vi har nedstirret ondskaben og nedkæmpet den, siger Uhuru Kenyatta, der selv har mistet en nevø i gidseldramaet.

Retsmedicinske efterforskere arbejder på at fastslå nationaliteterne på alle terroristerne.

Den kenyanske udenrigsminister, Amina Mohamed, har tidligere sagt, at tre unge amerikanere og en britisk kvinde er blandt gruppen af terrorister, men det har efterretningsrapporter endnu ikke kunnet bekræfte.

Al-Shabaab afviser ifølge nyhedsbureauet AFP, at den somaliske gruppe havde kvinder med i aktionen i Westgate i Kenya.

Uhuru Kenyatta har erklæret tre dages landesorg i Kenya.

Ud over kenyanere er statsborgere fra Canada, Frankrig, Storbritannien, Sydafrika, Holland og USA bekræftet blandt de døde og sårede ved gidseldramaet.

Det kenyanske parlament samledes til en ekstraordinær session efter afslutningen på gidseldramaet, hvor de mange frivillige, som bidrog, blev hyldet.

Samtidig lød der fra nogle dele af parlamentet kritik af sikkerhedsstyrkerne for ikke at have forhindret angrebet, når man var klar over, at offentlige steder som indkøbscentre kunne blive mål for angreb.

/ritzau/AFP

 

 

 

Dagens Gossip