Kerry: Assad vil bruge gas igen

USA's udenrigsminister, John Kerry, har kort før sin ankomst til EU's uformelle udenrigsministermøde i Vilnius offentliggjort en passioneret skriftlig argumentation for at bombe Syrien som straf for at have brugt kemiske våben.

- Jeg bliver sommetider spurgt, hvordan jeg - som en, der for 42 år siden argumenterede imod Vietnamkrigen, som jeg selv havde kæmpet i - i dag kan argumentere for en handling, der skal stille Assad-regimet til ansvar.

- Svaret er, at jeg fulgte min samvittighed i 1971. Og jeg følger også min samvittighed nu i 2013, skriver Kerry i et debatindlæg på netmediet Huffington Post.

- Tag ikke fejl: Hvis vi sad i kontrolrummet med en situation som Irak eller Vietnam, så ville jeg ikke sidde i vidneskranken i Kongressen og argumentere for handling, skriver Kerry og forsikrer om, at han ikke er gidsel af de fejl, der blev begået i de to tidligere krige.

- Irakkrigens fejlbehæftede efterretninger er en lektie, der har brændt sig ind i alle os, der nu præsenterer argumenterne for handling i Syrien. Det får os til at være ekstra påpasselige med at sørge for, at vi er helt sikre på, hvad vi taler om nu, skriver han.

Kerry forsikrer om, at der ikke bliver tale om, at amerikanske soldater skal i krig på landjorden, at det ikke bliver et engagement uden slutdato, og at USA ikke tager ansvaret for et andet lands borgerkrig.

Uden at gå i detaljer med de præcise mål for en kommende amerikanskledet militæraktion beskriver Kerry "en skræddersyet aktion, der skal gøre det klart, at verden ikke vil stå passivt og bevidne brud på de internationale regler mod brug af kemiske våben".

Den amerikanske udenrigsminister skriver, at han i weekenden vil fremlægge yderligere beviser for EU-landenes udenrigsministre, når han møder dem i den litauiske hovedstad, Vilnius. Han lander fredag aften og deltager i mødet lørdag morgen.

Det gør han i forsøg på at øge den internationale opbakning til en militæraktion uden FN-mandat.

- Lad mig sige det helt klart: Jeg har ingen tvivl om, at Assad vil bruge kemiske våben igen og igen, hvis ikke vi handler.

- Jeg er ikke i tvivl om, at vi aldrig når frem til forhandlingsbordet til de fredsforhandlinger, vi har presset på for, hvis Assad tror, at han kan gasse sig ud af sin knibe, skriver Kerry og henviser til, hvordan det militære element også var med til at skabe fred på Balkan.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip