Kerry: USA bag to anti-terroraktioner

06/10/2013 12:47

BNB

Nyheder
Under den mest succesfulde aktion blev en al-Qaeda-leder taget til fange i Libyen, mens det ikke lykkedes for specialstyrker fra Navy SEAL at få ram på en tjetjensk leder i milits- og terrorgruppen al-Shabaab i Somalia.Alligevel var det en stålsat amerikansk udenrigsminister, der ifølge Reuters søndag morgen erklærede:»Vi håber, at dette her gør det klart, at USA aldrig vil stoppe dets bestræbelser på at holde de, der står bag terror, ansvarlige.«Ved aktionen i Libyen fik amerikanerne fat på Anas al Liby i hans beboelse ved Tripoli. Han har siden en terroraktion i 1998 stået højt på USAs terrorliste for sin formodede rolle i bombningerne af de amerikanske ambassader i Kenya og Tanzania, hvor 234 mistede livet.Vidner tæt på Anas al Libys hus fortæller til Reuters, at der i de tidligere morgentimer kørte et stort antal biler op mod huset:»De kidnappede ham, og vi ved ikke, hvor han er,« siger et anonymt vidne ifølge nyhedsbureauet.Fra amerikansk side oplyses det, at Anas al Liby, der også er kendt som Nazih al-Ragye, er ført ud af Libyen til en sikker lokalitet.Lørdag morgen angreb amerikanske specialstyrker fra Navy SEAL et tilholdssted for al-Shabaab syd for Somalias hovedstad Mogadishu som en reaktion på terrorbevægelsens aktion mod indkøbscentret Westgate i Nairobi for nylig.Ifølge oplysninger fra politiet i Mogadishu var målet for aktionen en tjetjensk al-Shabaab-leder i kystbyen Barawe, der er kendt som en af terrorbevægelsens højborge.De amerikanske specialstyrker forsøgte at storme al-Shabaab-lederens bebyggelse, men havde tilsyneladende undervurderet den modstand, de ville møde. I hvert fald måtte specialstyrkerne tilkalde støtte fra helikoptere og derefter trække sig tilbage. Ifølge amerikanske udsagn uden tab.Til gengæld bekræfter al-Shabaab, at et af deres medlemmer blev dræbt under skudvekslingerne. Politiet i Mogadishu siger, at syv blev dræbt.Somaliske myndigheder var i forvejen blevet informeret om aktionen, der ifølge New York Times blev planlagt for halvanden uge siden.

Mest læste i dag

Under den mest succesfulde aktion blev en al-Qaeda-leder taget til fange i Libyen, mens det ikke lykkedes for specialstyrker fra Navy SEAL at få ram på en tjetjensk leder i milits- og terrorgruppen al-Shabaab i Somalia.

Alligevel var det en stålsat amerikansk udenrigsminister, der ifølge Reuters søndag morgen erklærede:

»Vi håber, at dette her gør det klart, at USA aldrig vil stoppe dets bestræbelser på at holde de, der står bag terror, ansvarlige.«

Ved aktionen i Libyen fik amerikanerne fat på Anas al Liby i hans beboelse ved Tripoli. Han har siden en terroraktion i 1998 stået højt på USAs terrorliste for sin formodede rolle i bombningerne af de amerikanske ambassader i Kenya og Tanzania, hvor 234 mistede livet.

Vidner tæt på Anas al Libys hus fortæller til Reuters, at der i de tidligere morgentimer kørte et stort antal biler op mod huset:

»De kidnappede ham, og vi ved ikke, hvor han er,« siger et anonymt vidne ifølge nyhedsbureauet.

Fra amerikansk side oplyses det, at Anas al Liby, der også er kendt som Nazih al-Ragye, er ført ud af Libyen til en sikker lokalitet.

Lørdag morgen angreb amerikanske specialstyrker fra Navy SEAL et tilholdssted for al-Shabaab syd for Somalias hovedstad Mogadishu som en reaktion på terrorbevægelsens aktion mod indkøbscentret Westgate i Nairobi for nylig.

Ifølge oplysninger fra politiet i Mogadishu var målet for aktionen en tjetjensk al-Shabaab-leder i kystbyen Barawe, der er kendt som en af terrorbevægelsens højborge.

De amerikanske specialstyrker forsøgte at storme al-Shabaab-lederens bebyggelse, men havde tilsyneladende undervurderet den modstand, de ville møde. I hvert fald måtte specialstyrkerne tilkalde støtte fra helikoptere og derefter trække sig tilbage. Ifølge amerikanske udsagn uden tab.

Til gengæld bekræfter al-Shabaab, at et af deres medlemmer blev dræbt under skudvekslingerne. Politiet i Mogadishu siger, at syv blev dræbt.

Somaliske myndigheder var i forvejen blevet informeret om aktionen, der ifølge New York Times blev planlagt for halvanden uge siden.