Kilde: Topmøde om Ukraine kan trække ud i timevis

Skrevet af admin

12/02/2015

Dagens topnyheder

Forhandlingerne i Minsk om situationen i Ukraine kan trække ud til torsdag formiddag dansk tid, oplyser en person med tilknytning til Ukraines præsident, skriver Reuters.

- Vi har endnu fem-seks timers arbejde foran os. Mindst. Men vi bør ikke forlade forhandlingerne uden en aftale om en ubetinget våbenhvile. Det er et nervepirrende spil, skriver Valerij Tjalij på Facebook ved 04-tiden lokal tid.

Minsk er to timer foran København.

Sent onsdag aften var der ikke sluppet noget ud fra forhandlingerne, men det blev tolket som et godt tegn, at forhandlingerne fortsætter.

Ukraines præsident, Petro Porosjenko, havde inden forhandlingerne i en erklæring truet med militær undtagelsestilstand, hvis forhandlingerne i Minsk mislykkes.

Han deltager i mødet sammen med den tyske forbundskansler, Angela Merkel, Ruslands præsident, Vladimir Putin, og Frankrigs præsident, François Hollande.

Det samme gør landenes udenrigsministre.

Tysklands udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier, har natten til torsdag besluttet at udsætte sin rundrejse til Brasilien, Peru og Colombia, der var planlagt til at begynde torsdag. Det meddeler udenrigsministeriet i Berlin.

Det formodes, at der forhandles om en våbenhvile og tilbagetrækning af tunge våben fra krigsområdet.

Mens forhandlingerne i Minsk stod på onsdag, blev kamphandlingerne dog ikke sat på pause i det østlige Ukraine. Ved beskydning af et sygehus i separatisternes højborg Donetsk blev mindst én person dræbt, rapporterer lokale medier.

Endvidere blev otte civile såret, mens sygehuset står i flammer, hedder det videre.

I alt har over 5000 mennesker mistet livet i konflikten i det østlige Ukraine, og USA er begyndt at tale om at opruste Ukraines hær, så den kan forsvare sig bedre.

En melding, der har fået frygten for en stor stedfortræderkrig i Europa til at blusse op.

Angela Merkel har sagt, at det ikke kommer på tale at sende tyske våben til Ukraine. Hun vil til det sidste søge en forhandlingsløsning.

/ritzau/Reuters