Kirkens Korshær: Fixerum giver stofmisbrugere værdighed

Skrevet af admin

27/05/2015

Dagens topnyheder

Det er Kirkens Korshær, der driver fixerummene i Odense og Aarhus, og her er man ikke i tvivl om, at rummene har reddet liv.

- Det er helt klart, at der er reddet menneskeliv, og hver eneste dag er der mennesker i en meget udsat situation, der får det lidt bedre og mulighed for at indtage deres stoffer under værdige forhold, så de ikke er henvist til gaden, siger chefen for Kirkens Korshær, Helle Christiansen.

355.000 gange har stærkt afhængige stofmisbrugere taget deres medbragte stoffer i fixerum i København, Odense og Aarhus. 301 gange har en misbruger fået en overdosis, men der har ikke været dødsfald.

Det viser en ny evaluering, som Sundhedsministeriet offentliggør onsdag.

- Undersøgelsen viser også, at fordi stofmisbrugerne kommer i kontakt med sundhedspersonalet i fixerummene, får de mere motivation til at gå ind i en eventuel afvænning, og der er en nem mulighed for at tage deres ønsker videre, siger hun.

Helle Christiansen glæder sig over, at der er bred politisk opbakning til, at fixerummene skal fortsætte.

Københavns Politi nikker over for Politiken genkendende til de positive sundhedseffekter af fixerummene, men ser med en vis bekymring på koncentrationen af narkokriminalitet omkring fixerummene.

Det er ikke et problem, Helle Christiansen kan genkende.

- Jeg hører ikke om problemer fra vores medarbejdere, siger hun.

Udgangspunktet i evalueringen er, at narkomanernes stærke afhængighed betyder, at de ville have taget lige så mange stoffer uden et fixerum.

Til gengæld kan de 4372 registrerede brugere i fixerummene indtage stoffer i hygiejniske omgivelser med overvågning af kvalificeret sundhedspersonale, der kan gribe ind øjeblikkeligt.

Ifølge evalueringen er det ikke kun stofmisbrugerne, der har haft gavn af fixerummene.

Også beboerne i områder, hvor stofmisbrugerne færdes og tidligere tog deres stoffer på gader, i kælderskakter og i opgange, har mærket, at der er blevet længere mellem de brugte kanyler og sprøjter.

Alene på Vesterbro i København anslås det, at kanyleaffaldet er faldet med 70-80 procent.

/ritzau/