KL: Regeringens effektiviseringskrav rammer borgerne

Skrevet af admin

29/06/2015

Mest læste i dag

Danskerne vil med det samme mærke den sparekniv, som den nye Venstre-regering har trukket overfor landets kommuner.

Sådan lyder meldingen fra Kommunernes Landsforening (KL), efter Lars Løkke Rasmussen (V) søndag fremlagde sit regeringsgrundlag.

Her fremgår det, at kommunerne via et såkaldt omprioriteringsbidrag skal aflevere én procent årligt over de kommende fire år.

Det svarer til, at kommunerne skal effektivisere for knap 2,5 milliarder kroner om året – eller med andre ord reducere for næsten ti milliarder kroner i valgperioden, lyder det fra KL.

- De lavthængende effektiviseringsfrugter er allerede høstet, og det her kan kun omsættes i reelle besparelser. Derfor ser vi med bekymring på regeringsudspillets formuleringer omkring kommunernes økonomi, siger KL's formand Martin Damm, der også er Venstre-mand.

Han henviser til, at kommunernes serviceudgifter i 2014 var 11 milliarder kroner lavere, end de var i 2009.

- Kommunerne har i mange år arbejdet målrettet med at få pengene til at række længere og bidrager gerne til at udnytte de offentlige ressourcer bedre, siger han og fortsætter:

- Det er også kommunerne, som siden krisen har leveret klart det største bidrag til at rette op på dansk økonomi. Så viljen er der, men det er et spørgsmål om, hvor meget citronen kan presses yderligere.

Han understreger, at både daginstitutioner, skoler og ældreområdet vil komme til at mærke, at kommunerne nu skal skrue drastisk op for effektiviseringerne.

- Vi samarbejder selvfølgelig gerne med regeringen om løbende effektiviseringer i den offentlige sektor, siger han.

- Men en målsætning om at effektivisere, så man kan trække cirka 2,5 milliarder kroner ud hvert år, er meget ambitiøs – og er et væsentlig højere ambitionsniveau, end vi har set tidligere, fortsætter han.

/ritzau/