Klaus Riskær løslades før tid

Efter at have afsonet fem års fængsel kan Klaus Riskær Pedersen fra på mandag igen kalde sige en fri mand. Hans prøveløsladelse er blevet fremrykket med fire dage fra 4. oktober, fordi han har opsparet orlov, som modregnes i afsoningen.

»Det er ren teknik, og det er rigtig rart. Og så starter jeg oktober på en god måde,« siger Klaus Riskær Pedersen til Berlingske Business.

Klaus Riskær Pedersen afsoner seks års fængsel for bedrageri på over 200 millioner kroner. Dertil kommer en skærpet dom fra Østre Landsret på halvandet års fængsel for at trække mere end en halv million kroner ud af et konkursbo.

Siden maj har erhvervsmanden Klaus Riskær Pedersen været i praktik på Radio 24/7 som led i et udslusningsforløb fra fængslet. Hans planer for fremtiden, vil han ikke komme ind på før sin løsladelse mandag.

»Det kommenterer jeg på et pressemøde dér, for så er jeg ligesom færdig med det, så vender vi bogen. Nu er jeg formelt stadig under afsoning, og så synes jeg ikke, at vi skal sidde og kommentere det. Det er en anden omstændighed, når jeg igen er trådt ind i samfundet og jeg har betalt det, jeg skylder til samfundet gennem den afsoning, jeg har gennemgået. Jeg mener dermed, at det er et overstået kapitel, og vi må lægge de 20 år med alle de retssager bag os og trække en streg,« siger Klaus Riskær Pedersen.

Han har planlagt fejringen af sin løsladelse 4. oktober, hvor løsladelsen oprindeligt var planlagt.

»Jeg holder en privat middag derhjemme om fredagen, men jeg havde ikke planlagt noget, for jeg var ikke klar over, at jeg kom ud tidligere. Så jeg har fået foræret nogle dage, som jeg ikke har fyldt op med alt muligt mellem himmel og jord. Men måske er det også en rigtigt fed ting at komme ud og ikke have kalenderen fuldstændig tæppedækket. Det bliver rigtigt rart og rigtig hyggeligt og så kan jeg få lidt tid til mig selv og lige lande lidt på en god måde,« siger Klaus Riskær Pedersen, som glæder sig til en ferie uden for landets grænser.

»Når jeg lige har fået kigget lidt på de vigtigste ting, gør jeg nok lige det, at jeg tager en tur ned til Paris, hvor jeg ikke har været i mange år. Jeg har jo boet mange år dernede, så det glæder jeg mig til på det personlige plan,« siger Klaus Riskær Pedersen, som ikke har haft tilladelse til at forlade Danmark, heller ikke i udslusningsperioden.

»Én ting er, at jeg har været spærret inde i fængslet, men jeg har også været spærret inde i Danmark, og jeg ved snart ikke, hvad der er værst. Jeg har jo rejst meget og boet i udlandet meget, og det har været en udfordring at være så afgrænset i det sociale spillerum, som man er, når man er i sin egen by hele tiden,« siger Klaus Riskær Pedersen, men tilføjer:

»Jeg er vild med København, og jeg elsker Danmark. Jeg har jo aldrig været udlandsdansker, jeg har altid boet herhjemme, men det er klart, at alle elsker at tage på ferie, så når man i fem år ikke kan rejse ud af landet, så er det en belastning.«

Klaus Riskær glæder sig til at kunne trække en streg i sandet og se fremad i stedet for mentalt at skulle håndtere de fem år bag tremmer.

»Modgang kan man håndtere ved at lade som om, at den ikke er der, og det er meget farligt, og man kan også acceptere, at den er der, forholde sig til den og indrette sig på den. Og de fleste mennesker, der har modgang, det går dem bedst, hvis de ikke er bange for at se modgangen i øjnene og indrette sig på den. Og det er modgang for mig det her, det kan enhver sige sig selv. Og når man har modgang skal man finde ud af at tilpasse sig, og det har jeg gjort på et meget tidligt tidspunkt,« siger Klaus Riskær Pedersen.

Med løsladelsen ser han frem til mandag som »en kæmpe dag.«

»Den mentale nedlukning for virkningen af alt det her er sket på et tidligt tidspunkt for at modvirke skadeeffekterne. Der er visse ting, du ikke kan ændre her i livet. Der er nogle ting, der er absolutte, og dem må man indstille sig på, og dermed er det for mig ikke andet end en personlig rar ting, at jeg igen får nogle frihedsgrader socialt og så videre. På det personlige plan er det klart, at det er en kæmpe dag,« siger Klaus Riskær Pedersen.

Klaus Riskær Pedersens prøveløsladelse indebærer, at han ikke må lave ny kriminalitet i tre år. Gør han det, ryger han igen i fængsel og skal afsone den resterende del af dommen.

 

Dagens Gossip