Kleist og Helle T giver Løkke kold skulder

Både den grønlandske og den danske regering giver en kold skulder til Venstreformand Lars Løkkes Rasmussens forslag om at oprette et dansk-grønlandsk privat-offentligt udvindingsselskab i Grønland som alternativ til kinesiske investeringer.

Lars Løkke har opfordret statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og landsstyreformand Kuupik Kleist til at tage en "time out", fordi han er bekymret for de langsigtede konsekvenser af den omstridte storskalalov, som netop er vedtaget.

Men det forslag bliver pure afvist efter torsdagens møde mellem den grønlandske førstemand Kuupik Kleist og statsminister Helle Thorning-Schmidt.

- Det undrer mig, at Lars Løkke kommer med sådan en melding, siger Kuupik Kleist (IA) efter mødet med statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

Kuupik Kleist siger samtidig, at han netop har fået bekræftet, at den såkaldte storskalalov i Grønland ikke strider mod den internationale ILO-konvention, som det er blevet hævdet.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt kalder det besynderligt, at Løkke har "skiftet spor i debatten", efter at en Venstre-ledet regering tidligere har sagt ja til selvstyreloven.

- Det ville klæde Venstre at bakke op, siger Thorning og understreger, at grønlandske råstoffer og arbejdsvilkår med selvstyreloven er blevet et grønlandsk anliggende.

Regeringerne i Grønland og Danmark er dog samtidig blevet enige om at nedsætte en arbejdsgruppe ledet af erhvervsministerierne i Grønland og Danmark.

Lars Løkke Rasmussen er kommet med sit forslag om et dansk-grønlandsk selskab efter stort postyr om 3000 kinesiske arbejdere, som er på tale til at anlægge en jernmine nord for den grønlandske hovedstad Nuuk.

Dele af den danske fagbevægelse er stærkt bekymret over, om kinesiske arbejdere i Grønland kommer til at arbejde til så lav løn, at det bliver social dumping.

Kuupik Kleist forsikrer imidlertid, at udenlandske arbejdere kommer til at arbejde efter grønlandsk overenskomst.

Det danske folketing skal godkende en lovændring for, at de udenlandske arbejdere kan komme til Grønland. Det lovforslag kommer til behandling i foråret.

Den grønlandske råstofminister Ove Karl Berthelsen har tidligere "lovet", at kinesiske arbejdere i Grønland ikke kommer til at arbejde for under 62 kroner i timen.

Mindstelønnen i Grønland er 80,41 kroner i timen, men herfra kan arbejdsgiveren trække udgifter som kost og logi.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip